ACNEWS

Paplan nélkül soha! Áldás vagy átok ez a mánia?

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay
Sokunkkal megesik, hogy bár szinte izzadunk a melegtől, mégis betakaródzunk. De vajon ennek mi lehet az oka?
Hirdetés
Ad image

Legtöbbünk tapasztalta már, hogy még a 40 fokos nyári éjszakákon is képtelenek vagyunk elaludni anélkül, hogy a nyakunkig ne húznánk a takarót. Ha pedig nincs rajtunk csak hánykolódunk, egészen addig, amíg a takarónk alá nem kerülünk. Mintha varázserővel bírna. A Bright Side most utánajárt annak, hogy ennek vajon mi is lehet az oka.

Szabályozza a testhőnket

Nincs mit szépíteni, az emberek melegvérűek. Ez azt jelenti, hogy testünk szabályozza a belső hőmérsékletét. Ez az, ami segít melegen maradni. Amikor azonban mélyen alszunk, minden kontrollunk elhalványul, ilyenkor a körülöttünk lévő dolgoktól kérünk segítséget. A takarók pedig éppen erre való.

Elengedhetetlen része a rutinunknak

Az emberek a szokások rabjai, ez pedig hatással van arra is, hogy miért van szükségünk a takarónkra. Egész életünkben használtuk, születésünktől fogva. Belevésődött a mindennapi rutinunkba. Tehát, amikor lefekszünk és betakarjuk magunkat egy takaróval, testünk jelet kap, hogy itt az ideje aludni.

Csökkenti a stresszt és a szorongást

A szerotonin felel a jó közérzetünkért – fontos szerepet játszva abban, hogy boldogok és nyugodtak maradjunk. Amikor stresszesek vagyunk, szorongunk nehéz elaludni. Ha azonban betakarjuk magunkat, ennek a hormonnak a mennyisége megnő, és ezek a rossz érzések kezdenek elmúlni.

Segít az elalvásban

A takarók egyfajta mikroklímát hoznak létre, egy olyan burkot, ahol a hőmérséklet nem nagyon változik. Ez felmelegíti a bőrünket, és a környező tényezők, amelyek lehűtik a testünket, nem hatnak ránk annyira. Így gyorsabban elalszunk, ráadásul az álmunk zavartalanabb lesz.

Biztonságérzetet ad

A takaró biztonságérzetet nyújt, miután gyerekkorunkban oda bújtunk be, ha féltünk a sötétben. Amikor ez az érzés eluralkodott rajtunk, teljesen befedtük magunkat. Ez volt a varázslat, amivel megvédtük magunkat, leküzdve az ismeretlentől való félelmünket. Az érzés pedig, hogy ott nem érhet minket semmi baj, felnőtt korunkban is velünk maradt.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés