ACNEWS

Peking bajkeveréssel vádolja Washingtont a hongkongiaknak felajánlott menedék miatt

A kínai külügyminisztérium hongkongi kirendeltsége "bajkeveréssel" vádolta Washingtont pénteken, arra reagálva, hogy Joe Biden amerikai elnök ideiglenes menedéket ajánlott fel az Egyesült Államokban tartózkodó hongkongiaknak.

Hirdetés
Ad image

A kínai külügyminisztérium hongkongi kirendeltsége „bajkeveréssel” vádolta Washingtont pénteken, arra reagálva, hogy Joe Biden amerikai elnök ideiglenes menedéket ajánlott fel az Egyesült Államokban tartózkodó hongkongiaknak.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes kiadása szerint a kínai külügyminisztérium hongkongi irodájának közleményében az olvasható: az amerikai döntés „kendőzetlen beavatkozás Hongkong ügyeibe és Kína belpolitikájába, továbbá lábbal tiporja a nemzetközi jog és kapcsolatok alapelveit”. A hivatal szóvivője a közleményben hozzátette: „Az úgy nevezett menedék felajánlásával Hongkongot próbálják lejáratni, illetve Kínát bemocskolni, olyan tevékenységet folytatva, amely a város virágzásának és stabilitásának lerombolását célozza”. Aláhúzta továbbá: „Peking kész szembeszállni a külföldi beavatkozással, megvédeni a nemzetbiztonságot, és folytatni a Hongkongot kormányzó 'egy ország, két rendszer' elv alkalmazását”.

A Joe Biden által csütörtökön aláírt rendelet az Egyesült Államokban tartózkodó, több ezer hongkongi számára teszi lehetővé, hogy vízumuk lejárta után akár 18 hónapig maradjanak az országban. A döntést az amerikai fél a Hongkongban 2020 júniusában életbe lépett nemzetbiztonsági törvény alapján a városban tevékenykedő ellenzéki törvényhozók és aktivistákkal szembeni hatósági fellépéssel indokolta.

Tavaly az Egyesült Királyság szintén felajánlotta segítségét a hongkongiaknak a nemzetbiztonsági törvény életbe lépését követően. A felajánlás értelmében a brit kormány lehetővé teszi a nagy-britanniai tartózkodást és munkavállalást azoknak a hongkongiaknak, akiknek úgynevezett brit tengerentúli státusuk van, azzal a céllal, hogy végül brit állampolgárságért folyamodhassanak. A szükséges jogosultsággal csaknem 3 millió hongkongi rendelkezik. A SCMP május végén arról számolt be, hogy az ehhez szükséges jelentkezést, amely január 31-től indult el, négy hónap alatt több mint 34 ezer hongkongi nyújtotta be.

Az utóbbi években több külföldi kormányzat – köztük az Egyesült Államok – is aggodalmát fejezte ki a hongkongi szabadságjogok helyzetét illetően. A többi közt aggályosnak tartják a pekingi központi kormányzat által Hongkongra szabottan kidolgozott, majd tavaly június 30-án bevezetett nemzetbiztonsági törvényt, valamint a hongkongi választási rendszer átalakítását. A lépések a bírálatok szerint súlyosan csorbítják a hongkongi szabadságjogokat, márpedig Kína az „egy ország, két rendszer” elve alapján nagyfokú autonómiát ígért Hongkongnak a korábban brit gyarmati uralom alatt álló város anyaországhoz történő 1997-es visszakerülését követő ötven évre. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés