ACNEWS

Piroska néni: Én őriztem a svájci farkas gyilkosának vadászpuskáját

Piroska néni szerint nem Gyuri kisfia lőtte le a svájci farkast Fotó: AcNews
Piroska néni szerint nem Gyuri kisfia lőtte le a svájci farkast Fotó: AcNews
A légynek sem tud ártani az a kisfiú, aki a gyanú szerint lelőtte a svájci farkast. A gyerek apját letartóztatták.
Hirdetés
Ad image

A Gyuri. Csak így szólítja a borsodi falucskában mindenki N. Györgyöt, aki tíz éve érkezett Nyíregyházáról, az onnan 100 kilométerre lévő határmenti Hernádszurdokra. Vett ott egy házat, amit szépen felújított. Közben felvásárolta a környékbeli erdőket, legelőket, termőföldeket. A hír, hogy csavaros módon köze volt a farkas meggyilkolásához, hamar körbeszaladt az ezer lelket számláló faluban. Ottjártunkkor is mindenki erről beszélt. A helyi dohánybolttal szemben, a buszmegállóban egy férfi ücsörög. Sörözget.

Csak azt hiszi el, amit lát

„A Gyuri? Ott lakik ni, az a földes utca visz a házához. De már nem jön” – válaszolja a férfi. És kacsint egyet, miközben a két csuklóját keresztbe teszi. „Börtönben van” – teszi hozzá cinkosan mosolyogva. „Régi vágású parasztember vagyok. Csak azt hiszem el, amit látok – folytatja. – Biztos vagyok benne, hogy nem az a kisfiú lőtte le a farkast, hanem az apja. Azért találta ki ezt a mesét, hogy megússza a nagyobb bajt. De kérdezzen meg bárkit, hiába farkasgyilkos, visszavárja őt az egész falu.”

Piroska néni a házában őrizte Gyuri vadászpuskáit, onnan vitte el azokat a rendőrség Fotó: AcNews

Csakhogy a rendőrség biztosan nem téved, rendkívül alapos, minden részletre kiterjedő nyomozást folytat. Augusztus 2-án a TEK kommandósai lecsaptak két nyíregyházi vadászra, akinek köze volt a védett farkas meggyilkolásához. Egyikük N. György volt. A gyanú szerint az ő kilencéves kisfia húzta meg a ravaszt. Apja kérte meg a szintén vadász barátját, hogy vigye el a fiút és tanítsa meg lőni. Mivel a kisfiú a kora miatt nem vonható felelősségre, az apja nagy pácban van. Mindkét vadászt kiskorú veszélyeztetésével és lőfegyverrel visszaéléssel gyanúsítják. Jelenleg letartóztatásban vannak.

„Én őriztem Gyuri puskáit”

Mint azt az AcNews megírta, április közepén lelőtték azt a jeladóval szerelt nyakörvet viselő farkast, amelyik Svájcból vándorolt kelet felé. Akadálytalanul eljutott Magyarországig, de a BAZ vármegyei vadásztársaság területén lelőtték. A jeladót a Hernád folyóba dobták, a tetemet pedig egy kisteherautóval elszállították és ismeretlen helyen elrejtették.

N. György háza mellett Piroska néni lakik, 34 évig volt a falu postása. Ő itt tényleg minden titkok tudója. A teraszon éppen frissen szedett babot fej. Közben a lábánál a tacskója, Picur szundikál.

A farkas lelövésével gyanúsított kisfiú önfeledten játszott a kis tacskóval, Picurral Fotó: AcNews

„Éjjel fél 11 volt, amikor Gyurival együtt bejöttek hozzám a kommandósok. Látni akarták a fegyverszekrényt. Úgyanis én őrzöm a Gyuri vadászpuskáit a nyári konyhában. De már nincsenek itt, mindet elvitték a rendőrök. Utána mondta be a rádió, hogy lelőttek valami farkast – meséli az asszony. – A minap voltam az Encsi Rendőrkapitányságon, mert engem is kihallgattak. Gyuriról faggattak. Hogy az ő kisfia lőtte volna le azt a farkast? Kizárt dolog. Szerintem bele is halna, ha ilyet kéne tennie. Amikor a gyerek legutoljára itt volt, fél órát játszott a kutyámmal, Picurral. Sajnálom Gyurit, meg a családját is. Nem ezt érdemelték.”

Erzsike nem ilyen megbocsátó

N. György másik szomszédja, Erzsike már nem ilyen megbocsátó. Húsvét előtt nagyszombaton vacsoraidőben tévedésből hozzá rontottak be az állig felfegyverzett kommandósok, hogy elvigyék N. Györgyöt. Akit egy házzal arrébb kellett volna keresniük.

„Itt másztak át a kapun a kommandósok – mutatja bosszankodva Erzsike az AcNews-nak. – Erre másodszor is nálam keresték a rendőrök N. Györgyöt. Igaz, most nem este, hanem ebédidőben sétált ide két egyenruhás. Azt mondták, a lakótársamat keresik. Elvártam volna, hogy a Gyuri becsöngessen és bocsánatot kérjen tőlem. De nem tette. Igaz, lehet, csúnyán beszélnék vele, ha előkerülne…”

Az AcNews megtalálta a másik letartóztatott vadász, M. Zsolt nyíregyházi otthonát. A férfi egy 10 emeletes toronyház kilencedik emeletén egyedül lakik. Közvetlenül mellette él az édesanyja, de őt nem találtuk otthon.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés