ACNEWS

Prigozsin feltámadt: az orosz tinédzserek bálványa lett

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Az egykori Wagner-vezérre mostanra hősként tekintenek a tinik: Wagner-szimbólumos ruhákat hordanak, és büszkén lobogtatják a zsoldos csapat zászlaját.
Hirdetés
Ad image

„Minden videója nagyszerű. El sem hinnéd, mennyi klip van az idézeteiből, hihetetlenül vicces. Amikor közzétették Prigozsinról a különböző szakállakkal készült fotókat, ő lett a különleges katonai műveletek kabalája” – mondja a 18 éves diáklány, Kátya, utalva arra a fotósorozatra, amelyen Prigozsin különböző álruhákban látható a világ körüli utazásai során.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem élvez olyan státuszt a fiatalok körében, mint Prigozsin, mondja Kátya, mert „nem mindenre reagál viccesen”. Az a tény, hogy a Wagner család feje az 1990-es években rablás, csalás és kiskorúak prostitúciója miatt börtönben ült, nem zavarja a lányt.

„Ő egyfajta népies kedvességet és szeretetet testesített meg. Kedves, határozott és bátor ember volt. A maga módján csinálta a dolgokat, és az akciói sikeresek voltak” – mondja Kátya Prigozsinról.

A Wagner főnök a háború kezdetétől fogva bírálta az orosz katonai parancsnokságot. Sokat panaszkodott, hogy nincs elegendő lőszer és felszerelés az emberei számára. Miután tavaly elfoglalták Szoledar városát, majd később Bakhmut elfoglalását is szorgalmazták, már nem tűrte tovább a szidalmakat.

Az orosz közösségi médiában azonnal népszerűvé váltak az egymást követő videók, amelyeken Prigozsin árulóként és inkompetens idiótaként szidja az orosz katonai tisztviselőket, élükön a védelmi miniszterrel.

Amikor Prigozsin és zsoldosai végül tavaly júniusban tiltakozásul Moszkvába vonultak, a Kremlnek elfogyott a türelme. De nem a fiatal oroszoknak. A puccs előtti és utáni vitákban sok tinédzser védte Prigozsint.

Aztán amikor a Wagner vezetője két hónappal később meghalt egy repülőgép-szerencsétlenségben a rajongói tisztelegtek előtte és bosszút esküdtek. Az orosz tisztviselőket gúnyoló videói még mindig keringenek a Telegram, az Instagram és a TikTok oldalakon.

„Prigozsin kedves volt, de ugyanakkor a maga módján csinálta a dolgokat” – magyarázza a 18 éves szibériai Szása, aki Wagner-jelvényeket gyűjt, és nyilvánosan viseli őket. Azt mondja, senki sem reagált negatívan rájuk. Szása azonban csodálja Putyint is, aki szerinte megvédi Oroszországot, hogy más országok „ne tapossanak rá”, és őt tartja a világ legjobb politikusának.

Szvjatoszlav Poljakov orosz szociológus szerint két dolog áll Prigozsin népszerűsége mögött a fiatalok körében. Az első az ő világlátott férfiassága. „Prigozsin megállta a helyét. Meggyőződése barbár volt, de kiállt mellette, és puccsot indított értük” – mondta, hozzátéve, hogy Prigozsin emellett kiváló PR-ral is rendelkezett.

„A második tényező az orosz társadalom igazságosság iránti igénye, amely túlmutat az ország elitjén. Prigozsin sikeresen népszerűsítette a magáról kialakult képet, mint igazságosztóról, aki nem fél kritizálni a csúcson lévőket” – idézi a szociológust az idnes.cz.

Poljakov szerint Prigozsin egy újabb a népszerű, szókimondó katonai személyiségek hosszú sorában. „Előtte volt az elítélt háborús bűnös Igor Girkin, és utána elkerülhetetlenül lesz még valaki, bár valószínűleg nem egy hagyományos katona” – mondta.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés