ACNEWS

Putyint hősként ünnepelték az afrikaiak

Fotó: Youtube
Fotó: Youtube
Az orosz elnök az Afrika-csúcstalálkozón megígérte, hogy 25 000-50 000 tonna gabonát kapnak ingyenesen az afrikai államok.
Hirdetés
Ad image

Putyin ugyanakkor visszautasította a Nyugat vádjait, miszerint Oroszország az Ukrajna elleni háborúval és a Fekete-tengeren keresztüli gabonaszállítások blokádjával „éhségjátékot” folytat. A következő három-négy hónapban Zimbabwe, Mali, Burkina Faso, Szomália, Eritrea és a Közép-afrikai Köztársaság 25-50 ezer tonna gabonát kap ingyenesen – jelentette be az orosz elnök. Emellett Moszkva átadhat európai kikötőkben rekedt műtrágyát is.

„Paradox kép rajzolódik ki: egyrészt a Nyugat akadályokat gördít a gabonánk és a műtrágyánk szállítása elé. Másrészt, képmutató módon minket hibáztatnak a világpiaci válsághelyzetért” – mondta Putyin a vendégek előtt tartott beszédében. Elmondta azt is, hogy hogy Oroszország ma a búza mintegy 20 százalékát szállítja a világpiacra.

Ahogy az várható volt, Putyin a csúcstalálkozón a szükség idején igazi hősként tetszelgett, amiért sok tapsot kapott. Hagyományosan olyan ígéretekkel akar pontot szerezni a szegény országoknál, amelyek gyakran szenvednek aszálytól és éhínségtől, amelyek az ő problémáikra szabottnak tűnnek. Ez most különösen nyilvánvaló a gabona esetében. Putyin szerint Oroszország tavaly 11,5 millió tonna gabonát exportált Afrikába, az idei év első felében pedig közel tízmillió tonnát.

A Kreml vezetője a csúcstalálkozót arra is szeretné felhasználni, hogy kiterjessze az együttműködést katonai kérdésekben. 2015 óta mintegy 19 katonai megállapodást kötöttek afrikai kormányokkal. Cserébe Oroszország gyakran kap bányászati koncessziókat vagy geostratégiai előnyöket, például hozzáférést liybeni vagy szudáni kikötőkhöz.

Putyin Afrikát az olaj- és vegyipari termékek, a fegyverek, valamint az atomerőművek építéséhez szükséges nukleáris technológia fontos értékesítési piacának tekinti – írja a krone.at.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés