ACNEWS

Putyin tisztogat – katonai puccstól tart

Putyin / Fotó: Shutterstock
Putyin / Fotó: Shutterstock
Putyin egymás után váltja le a katonai parancsnokokat. Ez erős találgatásokra ad okot - lehet a félelem vezérli a Kreml lépéseit...
Hirdetés
Ad image

Az ukrán és orosz eseményekkel összefüggő pletykákat egyes kommentátorok úgy értékelik, mint egy oroszországi puccsveszélyt. A Newsweek írt erről.

Szergej Sojgu védelmi minisztert május elején menesztették, három helyettese pedig azóta lemondott. Ezt követően további változások történtek a védelmi minisztériumban. A személyzeti igazgatóság vezetőjét, Jurij Kuznyecovot letartóztatták egy korrupciós botrány kapcsán. A botrány során legalább öt embert tartóztattak le, köztük Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettest. Szintén nemrég tartóztatták le a fegyveres erők fő kommunikációs adminisztrációjának vezetőjét, Valerij Geraszimov altábornagyot és a vezérkari főnök helyettesét, Vadim Sámarint.

A magas rangú orosz parancsnok, Ivan Popov közelmúltbeli letartóztatása, aki bírálta az orosz hadsereget és az orosz katonákkal való bánásmódot Dél-Ukrajnában, olyan találgatásokhoz vezetett, hogy Putyin befolyása csökken, és egy puccs keretében leváltással nézhet szembe. Popovot, aki az 58. hadsereget vezette, „csalás gyanújával tartóztatták le” – jelentette még május 21-én az orosz állami TASZSZ hírügynökség.

A tábornokot már 2023 júliusában eltávolították az Ukrajnához csatolt Zaporizzsjai területen lévő parancsnoki posztjáról, miután bírálta az orosz védelmi minisztériumot, amiért az nem nyújtott elég támogatást az ország harcosainak. Kritizálta például a harctéri taktikákat vagy az orosz katonák tömeges feláldozását. Állítólag népszerű volt harcosai körében, „gladiátoroknak” nevezték. „A magas rangú főnökök nyilvánvalóan éreztek bennem valami veszélyt. Egy nap alatt gyorsan kitaláltak egy parancsot a védelmi minisztertől, hogy szabaduljanak meg tőlem” – mondta Popov. Erről anno a The Daily Telegraph című brit lap számolt be.

Popovot nem sokkal azután bocsátották el, hogy Jevgenyij Prigozsin privát zsoldoshadserege fellázadt. Sok kommentátor úgy látta eltávolítását, mint a túlságosan népszerű és független parancsnokok megtisztításának folytatását – jelentette a BBC.

A Popov incidens és más váltások találgatásokhoz vezettek arról, hogy Putyin katonai puccsal áll-e szemben. Igor Szusko, egy ukrán háborús blogger május 24-én az X közösségi hálózaton azt írta, hogy Popov letartóztatása és a börtönben tartásáról szóló döntés az „oroszországi puccs növekvő kockázatának” jele, hozzátéve, hogy „a katonaság körében felkelésről suttognak” – idézi a Blesk.

Az SVR General, a Kreml belügyeibe való betekintéssel bíró távirati fiók azt írta, hogy „a vezérkar lépéseket készül tenni Oroszország jelenlegi kormányának megdöntésére”. Állítólag terveket készítettek egy, a Jevgenyij Prigozsin által vezetett wagneri felkeléshez hasonló „Moszkva elleni felvonulásra” – állt a május 23-i bejegyzésben.

Kérdés, hogy milyen elégedetlenség van a Kreml és az orosz hadsereg soraiban. Sojgu kirúgásának oka nem ismert. De felmerült, hogy Andrej Belouszov, a katonai tapasztalattal nem rendelkező volt miniszterelnök-helyettes kinevezése része Putyin stratégiájának, amellyel az orosz hadigazdaság hatékonyságát kívánja javítani.

Ahogy azonban a Newsweek rámutatott, Igor Szusko a múltban félrevezető információkat osztott meg. Az SVR pedig korábban olyan megalapozatlan és drámai pletykákat is megosztott, hogy Putyin meghalt, és hasonmások váltották fel.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés