ACNEWS

Rákkeltő a pácolt hús grillezve

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
Hirdetés
Ad image

A szakértők óva intenek ettől a konyhai eljárástól.

Hamarosan beköszönt a grillszezon, és a legfinomabb húsok kerülnek majd a tüzes rácsokra. A sütögetés szinte elengedhetetlen konyhai művelete a pácolás, amitől a húsok sokkal omlósabbak, az ízük is zamatosabb – szakértők azonban óva intenek attól, hogy ezeket grillezzük vagy a serpenyőben süssük ki.

Ha ugyanis a pácolt hústermékeket erősen hevítik, káros kémiai vegyületek, pontosabban nitrozaminok szabadulnak fel. Ezek közül néhány valószínűleg rákkeltő. Ezért a pácolt húsokat nem szabad grillezni vagy sütni – hívja fel a figyelmet a hamburgi fogyasztói tanácsadó központ.

Az ok a nitrites pácsó (E 250) tartósítószer.

A pácolt húskészítmények, mint például a kolbász, a szalonna vagy a sertéskaraj, gyakran tartalmaznak tartósítószert, nitrites pácolt sót (E 250). Ez hő hatására reakcióba lép a hús fehérjéivel, és ilyenkor nitrózaminokat hoz létre. Mindez 150 fokos vagy annál magasabb hőmérsékleten történik, amelyet forró serpenyőben vagy grillen gyorsan elérünk – írja a fitbook.de.

A táplálkozási központ szerint a főzés során a 100 fokos hőmérsékletet sem szabad túllépni.

Beke Enderstein ökotrofológus az egészségügyi kockázatokra figyelmeztet:

„Számos nyers sonkában, például a serranói, a pármai, a feketeerdei vagy a lazacos sonkában, illetve a nyers kolbászokban, például a szalámiban magasabb a nitrozamintartalom, mint a pácolt főtt kolbászokban” – mondja a szakértő. „Az adag teszi a mérget. Ha például valaki naponta elszív egy doboz cigarettát, és időnként megeszik egy-egy kolbászos szendvicset, akkor a dohányfüst biztosan a nagyobb rákkockázatot jelenti”.

Összességében nem baj, ha néha-néha elfogyasztunk egy kis pácolt húst – feltéve, ha ügyelünk arra, hogy ne grillezzük vagy süssük ezeket.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!