ACNEWS

Reggelizzen akkumulátort, de csak ha beteg…

Hirdetés
Ad image

Most már akár le is nyelhetjük az akkumulátort. Elkészült az ehető áramellátó rendszer, és semmi bajunk nem lesz tőle!

A tudósok folyamatosan dolgoznak olyan elektronikai eszközökön, amellyekkel biztonságosan nyomon követhetjük és kezelhetjük egészségünket a testünk belsejéből. Sajnos ezeknek a miniatűr orvosi kütyüknek az áramellátása nem mindig egyszerű.

Most megjelent egy új típusú újratölthető akkumulátor, amely segíthet ezen a téren. Teljesen ehető anyagokból készült, így biztonságosan feloldódik a gyomorban, miután elvégezte, amit tennie kell.

Az új tanulmányban felvázolt eszköz prototípusa ártalmatlan 0,65 voltos feszültséggel működik, és 12 percig 48 mikroamper áramot biztosít – ez a tartományon belül van ahhoz, hogy az apró elektronikák áramellátását biztosítsa.

„A jövőbeni felhasználási lehetőségek az ehető áramköröktől és az egészségügyi állapotokat figyelő szenzoroktól kezdve az élelmiszerek tárolási körülményeinek ellenőrzésére szolgáló érzékelők áramellátásáig terjednek. Ezen túlmenően, tekintettel ezen elemek biztonsági szintjére, a gyermekjátékokban is felhasználhatók lennének, ahol nagy a lenyelés kockázata” – mondta Mario Caironi, az Olasz Technológiai Intézet molekuláris elektronikával foglalkozó kutatója.

Ez az első olyan funkcionális és újratölthető akkumulátor, amely rágcsálnivalóként is fogyasztható. Összetevői közé tartozik a riboflavin vitamin ami az akkumulátor anódja, és a kvercetin étrend-kiegészítő, mint katód. Az elektrolit (amely az elektromos töltést generálja) vízalapú oldatból készül, a szeparátor (amely megakadályozza a rövidzárlatot) pedig nori algából, a sushi éttermekben található tengeri moszatból. Az elektromos vezetőket méhviaszból alakították ki – írja a sciencealert.com.

Az akksi több tucat cikluson keresztül jól tartja a töltöttségét, bár a feltöltéshez a testen kívül kell lennie. Az itt létrehozott prototípus körülbelül egy négyzetcentiméteres, de a csapat már dolgozik azon, hogy kisebbre méretezze.

„Valójában már most is fejlesztünk nagyobb kapacitású eszközöket, és csökkentjük az összméretet. Ezeket a fejlesztéseket a jövőben az ehető puha robotok meghajtására is tesztelni fogjuk” mondta Caironi.

„Bár a mi ehető akkumulátoraink nem fognak elektromos autókat működtetni, azt bizonyítják, hogy ezek az eszközök biztonságosabb anyagokból is előállíthatók, mint a jelenlegi Li-ion akkumulátorok. Hisszük, hogy ezek más tudósokat is inspirálni fognak arra, hogy biztonságosabb akkumulátorokat építsenek egy valóban fenntartható jövő érdekében” – mondta a tanulmány társszerzője, Ivan Ilic.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés