ACNEWS

Rossz hír: fizetni kell a Google keresésért is  

Google kereső / Fotó: shutterstock
Google kereső / Fotó: shutterstock
Belsős információk szerint az amerikai technológiai óriás azt fontolgatja, hogy fizetőssé tenné a keresőmotorjának egyes funkcióit. Sőt, a prémiumdíjakkal akár a teljes internet működése is átalakulhat.
Hirdetés
Ad image

Az előfizetői rendszer például a Gmailben és a Docsban már elérhető, Gemini névre hallgató MI-asszisztenst, vagyis a mesterséges intelligenciát alkalmazó funkciókat érintené. Ez lenne az első alkalom, hogy a Google fizetési kapu mögé helyezné egyik alapvető termékét – írja a Financial Times értesülése alapján a VG.hu.

A hagyományos keresés továbbra is ingyenes maradna, a hirdetések pedig megjelennének a prémium felhasználók számára is.

Döntés ugyan még nem született az átalakításról, a javaslat mégis rávilágít azokra a problémákra, amelyekkel a Google és anyavállalata, az Alphabet a közelmúltban szembekerült – írja a lap. A tech-óriás hosszú éveken keresztül ingyenes szolgáltatásokat kínált, amiket a reklámbevételekből finanszírozott. Az ágazat szakértői és a legújabb adatok szerint viszont a hirdetéspiac elkezdett lelassulni, ez pedig kihívások elé állítja a Google-t és más szolgáltatókat.

A Google kissé lemaradt a mesterséges intelligenciák keltette versenyben, egyelőre csak reagálni igyekezett például az OpenAI által elindított ChatGPT jelentette versenyfenyegetésre. A vállalat tavaly májusban kezdte el tesztelni a mesterséges intelligenciával működő keresőszolgáltatás kísérleti változatát, amely részletesebb válaszokat ad a lekérdezésekre, miközben továbbra is további információkhoz és hirdetésekhez vezető linkeket mutat a felhasználóknak. A kísérleti funkciókat azonban csak lassan illesztette be a fő keresőmotorjába. Ám az ilyen szolgáltatások költségesebbek, mint a hagyományos keresési funkciók, ugyanis a generatív MI lényegesen nagyobb számítási erőforrásokat igényel.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés