ACNEWS

Soha ne aludj ezen az oldaladon

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Egyik oldaladról a másikra fordulsz, hogy végre elaludj. Csak hosszas vergődés után jutsz el az álmok mezejére. Ismerős?
Hirdetés
Ad image

Mivel ez a folyamat öntudatlanul játszódik le, nem is emlékszünk arra, hogy végül milyen pózban alszunk el. Van, aki a hasán vagy a hátán fekszik, míg mások inkább szeretnek valamelyik oldalukon aludni.

Amennyiben az utóbbiak közé tartozol, érdemes odafigyelned arra, hogy a bal vagy a jobb oldaladra fekszel, amikor este ágyba kerülsz. Egy tanulmány szerint ugyanis az egyik oldal egészségesebb.

A nyugodt, pihentető éjszaka szempontjából nagy jelentősége van annak, hogy milyen helyzetben alszol el. A kutatás megállapította, hogy sokkal egészségesebb a bal oldalunkon aludni. Ez a legegészségesebb pozíció, amit az éjszakai alváshoz felvehetsz.

A tanulmány négy okot is megnevez, hogy megtudjuk, miért alszanak jobban a bal oldalukon alvók.

Az első az emésztés. Ha a jobb oldaladon alszol, a gyomor nyomja a hasnyálmirigyet. Ez akadályozza annak működését. Ha azonban a bal oldaladra fordulsz aludni, az automatikusan elősegíti az emésztést, mivel a gyomor és a hasnyálmirigy a test bal oldalán található.

A második ok a gyomorégés. Azok, akik gyakran szenvednek a refluxtól és a jobb oldalukon alszanak, kétszer olyan gyakran panaszkodnak gyomorégésre, mint a bal oldalukon alvók. Ennek az az oka, hogy a nyelőcső a testünk jobb oldalán található, a gyomorsav pedig visszaáramlik a nyelőcsőbe, ha a jobb oldalunkon alszunk.

A harmadik a nyirokrendszer és a lép működése. A bal oldalon alvás a nyirokrendszerre is pozitív hatással van, amelyen keresztül a fontos tápanyagok, például a glükóz, a fehérjék és más anyagok a szervezetben szállítódnak. A bal oldalon való pihenés segíti a tápanyagok és a salakanyagok jobb mozgását, valamint a bal oldalon található léphez való szállítását. Ez segít abban, hogy a méreganyagok gyorsabban eljussanak oda, és gyorsabban lebomoljanak.

A negyedik ok pedig a szívműködéssel és a keringéssel áll összefüggésben. Az aorta, testünk fő artériája a szívből balra ágazik el a hasüregbe. Ha tehát a jobb oldaladon alszol, a szívednek felfelé kell pumpálnia a vért. Ha balra fordulsz, akkor egyszerű és természetes módon támogatod a szív pumpáló funkcióját.

Bónuszként pedig íme, tíz tipp, hogy még jobban alhass:

– Csak akkor feküdj le, ha álmos vagy és aludni akarsz
– Rendszeresen ugyanabban az időpontban feküdj le aludni
– Alvás előtt három órával ne fogyassz alkoholt és ne egyél nehéz és/vagy túl nagy adag ételt
– 14 óra után ne fogyassz koffeintartalmú italokat
– Teremts harmóniát a mindennapi életed és a megnyugtató alvás között
– Az ágyat csak alvásra és szexre használd
– Ne szundikálj 30 percnél hosszabb ideig
– Kerüld az aktivitást fokozó médiatartalmakat – mobiltelefonon, számítógépen és televízión – lefekvés előtt
– Mozogj minden nap, lehetőleg friss levegőn
– Amikor hőség van, reggel nyisd ki az ablakokat, amikor még hűvös a levegő. Ezután csukd be az összes ablakot, és sötétítsd el a szobákat.
– Szintén a hőség ellen: kapcsolj ki minden készüléket. Ugyanis a számítógépek, a televíziók és még a lámpák is hőt bocsátanak ki.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés