ACNEWS

Sose hittük volna: nincs már német munkamorál

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
A németek világszerte a kemény munkamoráljukról híresek. Azonban a jelek szerint ennek már vége, az emberek a kiégés felé sodródnak.
Hirdetés
Ad image

A németek világszerte arról híresek, hogy rettentően precízek és keményen dolgoznak. Ezt arra lehet visszavezetni történelmileg, hogy a háború utáni gazdasági válságban elengedhetetlen volt, hogy mindenki 100 százalékot teljesítsen. Ez járult hozzá ahhoz is, hogy szárnyaljon az ország gazdasága. Hát már nem szárnyal.

A Bloomberg egy friss kutatásában azt a kérdést járta körül, hogy az ország lakói elvesztették-e a munkamoráljukat. A válasz pedig a jelek szerint az, hogy igen. A gazdasági problémák miatt a termelésük is egyre csökken, ahogy a legtöbb ipari munkára épülő gazdaságban. Ez azonban dr. Joachim Nagel, a német Bundesbank elnöke szerint nem újkeletű, hiszen már a 70-es évek óta folyamatosan esik.

Ráadásul a németek is egyre gyakrabban betegek, ami szintén hozzájárul a helyzethez. 2008-ban még átlagosan 12,6 napot volt egy munkavállaló betegszabadságon, azonban 2022-re ez a szám már 22,6-ra emelkedett. „Egyre gyakoribb a betegeskedések aránya, különösen a Z generáció körében. Ezen belül is a mentális betegségek.” – mondta Susanne Nickel munkaügyi szakértő és jogász. „Sok ember számára a munka már nem olyan fontos, mint a háború utáni generációk számára. A mai fiatalok hozzászoktak a jóléthez.” – fűzte hozzá Ulrich Kater, a Deka-Bank vezető közgazdásza a BILD-nek.

Maga a Bloomberg elsősorban azonban a német adórendszert okolja az alacsony munkavállalási hajlandóságért. A lap azzal érvel, hogy míg a bérek erősen meg vannak adóztatva, a magas vagyonok már kevésbé. Ennek ellenére a ledolgozott munkaórák száma az országban továbbra is magas és a foglalkoztatottak száma is folyamatosan emelkedik. Azonban a szakértők szerint ennek hamarosan vége lehet a demográfiai változások miatt.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés