ACNEWS

2024. September 19.   |   Vilhelmina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Súlyos büntetésekre számíthatnak az autósok: így változik a KRESZ

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Új miniszteri rendelet jelent meg, aminek célja a forgalom biztonságát veszélyeztető járművek elszállítása és a sofőrök megbüntetése.
Hirdetés
Ad image

A kormány honlapján frissen megjelent rendelet célja, hogy a közúti területen a forgalom biztonságát veszélyeztető járműveket elszállítsák onnan – összegezte az Infostart. A dokumentumot augusztus 1-ig bocsátották társadalmi egyeztetésre. A rendelet az országos közutakon a megállási tilalom hatálya alatt a közúti forgalom biztonságát veszélyeztető vagy a közútkezelői feladatok végzését akadályozó, a közúti ellenőrzéseket akadályozó módon várakozó, továbbá a közút területén hátrahagyott járművekre vonatkozik majd. Részletesen le van írva, hogy hogyan, mennyiért szállíthatja el, tárolhatja vagy adhatja el az érintett járműveket.

  • Azonosíthatatlan járműnek nevezik az olyan elhagyott járművet, amely hatósági jelzéssel nem rendelkezik, valamint az olyan elhagyott járművet, amelynek üzembentartóját vagy tulajdonosát nem lehet megállapítani.
  • Elhagyott járműként definiálják az olyan veszteglő járművet, amelynek járművezetője nem tartózkodik a helyszínen.
  • Hátrahagyott jármű az olyan veszteglő jármű, amely a közút területén, lakott területen kívül legalább 72 órája változatlan helyen áll.
  • Veszteglő jármű a tervezet szerint az, amely a közúti forgalom biztonságát veszélyeztető, a közútkezelői feladatok végzését akadályozó, a közúti ellenőrzések helyszínén a méréseket, valamint a közúti ellenőrzéseket akadályozó módon várakozik.

A közteresek innentől kezdve elszállíthatják kocsikat. Adott esetben a gyorsforgalmi út pihenőhelyére szállítható, ha a sofőr egyetért ezzel. És vállalja az elszállítás költségének megfizetését. Itt legfeljebb 72 órát maradhat az autó. De akár a közeli telephelyre is vihetik. Ha a jármű tulajdonosa nincs a helyszínen, amikor a közútkezelő észleli a szabálytalanságot, és a járművet végül elviszik, akkor a felmerült költségeket ki kell fizetnie. Ha ez nem történik meg, akkor árverésre bocsájtják. Ha intézkedés közben jelenik meg az elhagyott jármű tulajdonosa, akkor kérheti az elszállítás félbeszakítását vagy megszüntetését, de a rendelet szövege szerint a megkezdett intézkedés költségét ki kell fizetnie.

Az árak 1800 kg / 3500 kg össztömegig (forint)

  • segélyszolgálat: 39 000 / 46 800
  • járműszállítás 2 személyig: 46 800 / 58 500
  • járműszállítás 2-5 személyig: 58 500 / 78 400
  • személyszállítás (külön járművel): 35 100 / 35 100
  • plusz vontatmány (utánfutó, lakókocsi, tréler): 27 300 / 31 200
  • darus, dollys autómentés (nem gurítható jármű esetén): 78 400 / 117 000
  • Tárolás járműegységenként, szilárd burkolattal ellátott, őrzött telephelyen, naponta: 3900 forint egységesen

Hétvégén, este 8 és reggel 6 óra között, valamint ünnepnapokon és munkaszüneti napokon 25 százalékos felárat számolnak föl.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés