ACNEWS

Szmokingról ismerik fel egymást a pingvinek

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Az afrikai pingvineken vannak olyan kis pöttyök, amelyek teljesen egyediek. Ezzel szúrják ki egymást a tömegből.
Hirdetés
Ad image

A pingvinek tollazata imádnivaló kis szmokingnak tűnik, de egy új kutatás kimutatta, hogy nagyon praktikus célt is szolgálnak. Úgy tűnik, hogy az afrikai pingvinek és két közeli rokonuk a hasukon lévő pöttyöket „névtáblaként” használják. Ennek segítségével azonosítani tudják egymást, még a pingvinek nyüzsgő tömegében is.

Nem csak az emberek képesek arra, hogy sajátos jegyek és jellemzők alapján azonosítsák a fajukhoz tartozó egyedeket. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a főemlősök is képesek erre. A papírdarazsak például képesek felismerni más darazsak arcát. Egyes papagájok pedig a jelek szerint olyan neveket adnak az utódaiknak, amelyeket sajátos formában csipognak.

A madaraknál az egyedek azonosításának képessége nagyrészt hangjelzéseken alapul, nem pedig vizuális jelzéseken.

A Bewick-hattyú, egy Európában található, különösen apró termetű hattyúfaj. Látás alapján azonosítják egymást. Azt azonban eddig nem lehetett tudni, hogyan csinálják. Nos, ez egészen addig volt így, amíg a pingvinek fel nem battyogtak a kutatók radarjára.

A Róma melletti Zoomarine Italia tengeri parkban tartott afrikai pingvinek (Spheniscus demersus) kolóniájában figyeltek fel arra, hogyan ismerik fel egymást a madarak.

Luigi Baciadonna pszichológus szerint feltűnőek a kis pöttyök a madarakon. A minták minden egyes pingvinnél egyediek, így az állatkerti dolgozók azonosítani tudják és szemmel tudják tartani az általuk gondozott állatokat. Vajon a madarak is ugyanerre a célra használják ezeket a jeleket?

Ennek vizsgálatára Baciadonna és kollégái egy egyszerű tesztet állítottak fel a parkban. Etetési időben egy pingvint óvatosan bevezettek egy kis ketrecbe. A tér végén két életnagyságú fénykép volt más pingvinekről. Az egyik a bezárt pingvin párjáról, a másik pedig a kolónia egy másik tagjáról.

A cél az volt, hogy kiderüljön, a bezárt pingvin több ideig nézi-e a párjáról készült képet, mint a másikat. A kutatók azt látták, hogy a pingvinek valóban hosszabb ideig (átlagosan 23 másodpercig) nézték a társuk képét, mint a másikét.

Ezt követően a csapat megszerkesztette a pingvinek fotóját, eltávolították a pöttyöket. Ezután megismételték a kísérletet két képpel. Az egyiken a pingvin párja volt látható, a másikon pedig ugyanaz a madár a pöttyök nélkül. A madarak ismét több időt töltöttek azzal, hogy a társukról készült, jelekkel ellátott képet nézték.

Végül egy harmadik tesztben a pingvineknek az első teszthez hasonlóan két képet mutattak (a társuk és a kolóniájuk másik tagjának fotóját). Ebben a változatban viszont mindkét képről eltávolították a pöttyöket. És, ahogyan azt már sejteni lehetett, a madarak nem ismerték fel a társukat.

Úgy tűnik tehát, hogy az azonos fajhoz tartozó más egyedek felismerésének képességével több állat rendelkezik, mint azt korábban gondolták.

via

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés