ACNEWS

Korrupciós listát vezetett az EP-képviselő saját magáról

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Vajon mi másért, mint hogy esténként ön- és kielégülten nézegesse mennyi pénz ütötte a markát a saját aljasságáért...
Hirdetés
Ad image

Folytatódik a brüsszeli korrupciós botrány: több száz dokumentum leplezi le a EU-s korrupciót. A Politico kiszivárgott dokumentumok százairól ír, ezek mutatják az Európai Unió intézményeit behálózó korrupció mértékét.

Az ügy két fő gyanúsítottja, Pier Antonio Panzeri volt EP-képviselő és titkára, Francesco Giorgi  komótos alapossággal jegyezték föl, kik és hogyan igyekeztek befolyásolni az Európai Parlament munkáját és a politikai vitafolyamatokat.

A gyanú szerint a két személy katari, marokkói és mauritániai forrásokból mintegy négymillió eurót költött erre a tevékenységre. És ennek nagy részét zsebre is tette.

A Katargate néven elhíresült botrány épp egy évvel ezelőtt robbant ki, amikor Eva Kaili görög szocialista EP-alelnököt, valamint Panzerit és Giorgit letartóztatták a nagyszabású brüsszeli razziák során. Azóta Kaili simán visszatért, és felszólalásában a korrupcióról oktatta az unió országait.

A lobbisták nagy sikere volt, hogy hat olyan európai parlamenti álláspontot buktattak el, amelyek Katar emberi jogi helyzetét kritizáltá. Giorgi azt jegyezte föl, hogy egy Katarra nézve kritikus könyv minden Európai Parlamentben található példányát megsemmisítették.

Giorgi laptopon vezetett táblázatában több mint háromszáz akció szerepelt, amiért nem csekély honoráriumot kaptak. Hálózatot is kiépítettek az Európai Parlamentben, melynek tagjait „katonáknak” hívták egymás között.

Ugyanakkor az is kiderült, hogy megbízóikat is félrevezették: volt, hogy olyan folyamatokról beszéltek nekik, amikre nem is volt ráhatásuk, Panzeri pedig felnagyította saját befolyását az ügyekre.

Eddig négy mostani vagy korábbi EP-képviselőt vettek őrizetbe az ügyben.

A Politico szerint alapvető kérdés, hogy egy ilyen illegális lobbiszerveződés hogyan tudott ilyen hosszú ideig észrevétlenül működni.

(via)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés