ACNEWS

Tálib téboly: börtönbe küldik a megerőszakolt nőket     

Pixabay
Pixabay
Az afganisztáni tálib kormány börtönbe zárja a bántalmazást túlélő nőket, és azt állítja, hogy ez a védelmüket szolgálja - derül ki egy ENSZ-jelentésből.
Hirdetés
Ad image

Az ENSZ missziója szerint már a tálibok afganisztáni hatalomátvétele előtt is ismert volt, hogy magas az afgán nők és lányok elleni erőszak. Azóta azonban az ilyen incidensek még gyakoribbá váltak az országot sújtó gazdasági, pénzügyi és humanitárius válságok hatására. A nők egyre inkább az otthonukba zárkóznak, ami fokozza a családon belüli és a párkapcsolati erőszakkal szembeni kiszolgáltatottságukat.

A tálibok 2021-es hatalomátvétele előtt 23 államilag támogatott női védelmi központ vagy menedékhely működött Afganisztánban, de ezek azóta eltűntek.

Afgán tisztviselők azt mondták a missziónak, hogy nincs szükség a menedékhelyekre, mivel a nőknek a férjükkel vagy férfi családtagjaikkal kell lenniük. Egyikük szerint az ilyen menedékhely csak egy „nyugati koncepció”.

Azt is mondták, hogy a család férfi tagjaitól az várják, hogy „kötelezzék el magukat”, hogy nem bántják a korábban, mások által bántalmazott nőket. Azokban az esetekben, amikor egy nőnek nincs férfi rokona, akinél maradhatna, vagy amikor biztonsági aggályok merülnek fel, a túlélőt „a saját védelme érdekében” börtönbe küldik. Ez hasonló ahhoz, ahogyan a drogfüggőket és hajléktalanokat elhelyezik a fővárosban, Kabulban.

„Az amúgy is kiszolgáltatott helyzetben lévő nők büntető környezetbe zárása valószínűleg negatív hatással lenne a mentális és fizikai egészségükre, az újbóli áldozattá válásra, és szabadulásuk után a diszkrimináció és a megbélyegzés veszélyének tenné ki őket” – állapította meg az ENSZ misszió. A

hatalom 2021-es visszavétele óta a tálib kormány megszegte korábbi ígéreteit, miszerint a nőknek jogot ad a munkához és a tanuláshoz. Afganisztánban a lányok csak általános iskolába járhatnak. A tizenéves lányokat és nőket az iskolai és egyetemi tantermekbe való bejutástól is eltiltották. Nem engedik be őket a parkokba, tornatermekbe és uszodákba. A szépségszalonokat bezárták, a nőknek pedig úgy kell öltözködniük, hogy csak a szemük látszódjon. Egy férfi rokonuknak kell kísérnie őket, ha 72 km-nél (45 mérföldnél) messzebbre utaznak – irja a bbc.com.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés