ACNEWS

2024. September 17.   |   Zsófia napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Taylor Swift már nemzetbiztonsági kockázat

Taylor Swift / Fotó: Shutterstock
Taylor Swift / Fotó: Shutterstock
Az elmúlt kilenc hónapban Európában az ISIS-szel kapcsolatban álló letartóztatottak kétharmada tinédzser volt. Taylor Swift koncertjén is gyerekeket vettek célba.
Hirdetés
Ad image

Az elmúlt kilenc hónapban az ISIS-hez köthető 58 európai letartóztatott közül 38-an 13 és 19 év közöttiek voltak – derül ki a King’s College új tanulmányából.

Ha hozzávesszük a 17, 18 és 19 éves osztrák gyanúsítottakat, akik azt tervezték, hogy robbanóanyaggal teli autót vezetnek Swift bécsi koncertjére, akkor az összesített szám legalább 41 olyan európai tinédzsert tesz ki, akiket a dzsihadista terrorszervezet toborzott mindössze néhány hónap alatt.

A fenyegetés nagyon is valós. Ahogy arról beszámoltunk, az elmúlt években, öt koncert is vérbe fulladt. Ariana koncertjén például 22 embert mészárolt le az ISIS.

„A kiszolgáltatott tizenéveseket gyakran az interneten keresik fel az ISIS toborzói. Radikalizálják, és arra ösztönzik őket, hogy véres zászlajuk alatt tömeges erőszakos cselekményeket kövessenek el” – írja tanulmány szerzője, Peter Neumann, aki azt is megjegyezte, hogy 2022 óta megnégyszereződtek az Európában elkövetett támadások és tervezett merényletek.

Világméretű probléma

De nem Európa az egyetlen hely, ahol az ISIS a tizenévesekre vadászik. Valamennyi nyugati nemzet polgárait, köztük az Egyesült Államokat is célba veszik a közösségi médiában.

Az ISIS toborzói az olyan platformok segítségével, mint a TikTok, a Telegram, az X és a Facebook, kapcsolatba lépnek a szélsőséges nézetekre fogékony fiatal fiúkkal. Rájátszanak a bizonytalanságukra vagy kíváncsiságukra.

„Mindenki szívesen toboroz fiatalokat, főleg fiatal férfiakat, mert fejlődési problémáik vannak. Az agyuk nem fejlődik ki teljesen 25 éves korukig. Szeszélyes döntéseket hozhatnak. És a fiatalok általában hajlamosak fekete-fehéren látni a világot” – írta a tanulmány szerzője.

A probléma eléggé elterjedt az Egyesült Államokban ahhoz, hogy August Plfuger és Jimmy Panetta kongresszusi képviselők a múlt héten kétpárti törvényjavaslatot terjesztettek elő. Ebben felszólítják a Belbiztonsági Minisztériumot, hogy évente vizsgálja felül a TikTok-hoz hasonló platformokat a terrorista toborzás veszélyeire vonatkozóan.

„Játszani az ötletekkel”

A Taylor Swift elleni robbantásos merénylettel gyanúsított tizenéveseket az osztrák bűnüldöző szervek szerint az ISIS toborozta online. Azt tervezték, hogy „minél több embert” megölnek azzal, hogy egy robbanóanyaggal töltött autóval a tömegbe hajtanak az egyik koncerten, ahol nemrég felvették őket biztonsági munkára – írja a New York Post.

Szerdán tartóztatták le őket, mindössze egy nappal Swift három bécsi koncertje közül az első előtt, Az eseményre 195 ezer embert vártak. A 19 éves főkolompos otthonában vegyi anyagokat és más technikai bombakészítő eszközöket találtak. Az ügyvédje később megpróbálta lekicsinyelni a fenyegetést, mondván, hogy a tinédzser csak „játszott az ötletekkel”.

A budapesti főpolgármester is ‘régóta játszik az ötlettel’, hogy a fővárosban lesz Taylor Swift koncert. Ezek után reméljük ez nem fog neki sikerülni.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés