ACNEWS

Tigrisinvázió Magyarországon: Belehalhatunk egyetlen csípésbe?

Ázsiai tigrisszúnyog / Fotó: Shutterstock
Ázsiai tigrisszúnyog / Fotó: Shutterstock
Nagyok, lomhák, csíkosak, milliónyi van és még csípnek is. De vajon tényleg halálos betegséget terjesztenek a tigrisszúnyogok?
Hirdetés
Ad image

Az elmúlt években mindenki észrevehette, hogy lóméretű, csíkos szúnyogok lepték el Magyarországot. Ezek az úgynevezett tigrisszúnyogok, ami egy invazív faj, azaz nem őshonos hazánkban. „Potenciálisan veszélyes a tigrisszúnyog, képes különböző kórokozókat terjeszteni, de nagy a különbség a potenciális terjesztés és a tényleges terjesztés között” – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Garamszegi László biológus, az Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója. „A mi feladatunk az, hogy monitorozzuk, ténylegesen milyen kórokat terjesztenek, és ez alapján kell megfogalmazni, hogy szükséges-e esetleg valamilyen járványügyi intézkedést tenni. Jelen pillanatig magyarországi tigrisszúnyogban kórokozót nem találtunk.” – tisztázta.

Ezek a szúnyogok a lakott területeken érzik a legjobban magukat, így Budapesten is rengeteg van belőlük. A szakértők által készített térkép szerint az ország délnyugati részén jelentősen gyakoribbak, mint északkeleten, azonban hosszú távon mindenképpen számítanunk kell arra, hogy más területeken is meg fog jelenni a tigrisszúnyog. Félni azonban nem kell tőlük.

„Van itt egy marketinghatás; nem mondanám azt, hogy tőlük jobban kéne félni, mint a többi, már az országban lévő szúnyogtól. Körülbelül 50 endemikus csípőszúnyog él Magyarországon, ebből körülbelül 10-15 csípi is az embert. Ezek közül is képes több faj például a nyugat-nílusi láz kórokozóját terjeszteni, tehát nem kell egyelőre jobban félnünk az invazív szúnyogoktól, mint a jól ismert magyarországiaktól. De mindenképpen oda kell figyelni ezekre a szúnyogokra, mert potenciálisan több kórokozót tudnak terjeszteni.” – mondta Garamszegi László. Hozzátéve, hogy azért is érdemes szemmel tartani őket, mert olyan betegségeket terjeszthetnek, mint a chikungunya vagy a dengue-láz. Azonban a biológus szerint a vészharangokat még korai megkongatni, hiszen ezek a kórokozók még nem jelentek meg a magyarországi szúnyogokban.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés