ACNEWS

Titokban 27 külügyminiszter utazott az éjjel Kijevbe

Fotó: unsplash
Fotó: unsplash
Az EU külügyminiszterei Kijevbe utaztak, hogy támogassák Ukrajnát. Borrell, az EU külpolitikai főképviselője „történelmi találkozóról” beszélt.
Hirdetés
Ad image

Az a tény, hogy az uniós tagállamok külügyminiszterei valóban együtt mentek Kijevbe, a háború kezdete óta nem fordult elő. Információk szerint, a külügyminiszterek Varsóba repültek, és onnan közúton valamint vonaton érték el éjszaka Kijevet.

Persze maivitás lenne azt hinni, hogy az oroszok nem tudtak róla, nem előlük rejtegették és tartották titokban a csúcstalálkozót.

Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője az X (korábban Twitter) online szolgáltatáson egy „történelmi találkozóról” beszélt, amelynek célja „szolidaritásunk és az ukrán nép iránti támogatásunk kifejezése”.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta, hogy a találkozó üzenete az, hogy az Európai Unió „terjeszkedik” Ukrajnába, és ezért nagyon hálásak vagyunk. A „történelmi esemény” most a jelenlegi EU-határokon kívül, de a jövőbeli EU-határokon belül zajlik – írja a ZDF.

Az EU-találkozó témájaként Borrell azt a javasolta, hogy hosszabb távú finanszírozási kötelezettségvállalásokat tegyenek Ukrajna katonai segítségére, és az EU-pénzekből modern vadászgépek és rakéták szállítását támogassák. Évente ötmilliárd eurót akarnak mozgósítani 2024-től 2027 végéig.

De Kijevben nem várható döntés. Az ilyen informális miniszteri találkozók politikai vitákról szólnak.

Szíjjártó Péter magyar külügyminiszter nem vesz részt a találkozón.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés