ACNEWS

Tizennégyszer nyert milliókat a lottón egy matematikus 

Fotó: Illusztráció / Unsplash
Fotó: Illusztráció / Unsplash
Túljárt a rendszer eszén egy matematikus, ám a hatóságoknak feltűnt a turpisság.
Hirdetés
Ad image

A lottófőnyeremény esélye itthon 1 : 43.949.268-hoz. Sokak számára a nagy pénznyeremény csupán egy álom marad.

Stefan Mandel matematikus és közgazdász azonban túljárt a rendszer eszén. Tizennégyszer nyerte meg a lottó jackpotot – teljesen legálisan, törvények megszegése nélkül.

Mandel a hatvanas években Romániában, alacsony jövedelmű emberként kezdte. „Szükségem volt egy lehetőségre, hogy gyorsan pénzhez jussak” – mondta a matematikus egy ausztrál televíziónak adott interjúban.

Kifejlesztett egy algoritmust, amivel úgy vélte, hogy hatból öt nyerőszámot meg tud jósolni. És valóban, első alkalommal megütötte a főnyereményt. Csaknem 20 ezer svájci frankkal egyenértékű összeg folyt be a számlájára. Miután Mandel Ausztráliába költözött a családjával, folytatta a lottózást.

A hatóságok tudomást szereztek a „csalásáról”

A közgazdász felfedezte, hogy egyes lottójátékokban a jackpot magasabb, mint a lehetséges kombinációk száma és ára. Ha az összes lehetséges kombinációt tartalmazó szelvényt leadta, akkor mindenképpen nyert. Mandel ezt kihasználta. 

Az 1980-as években az ausztrál állampolgárságú román származású férfi 12-szer nyerte meg a jackpotot ezen a módon, egyszerűen az összes számkombinációt beküldve. Nem kellett azonban sok idő, mire a hatóságok tudomást szereztek a „csalásáról”, és a törvényeket kiigazították – írja a Blick.

30 számítógép és 12 nyomtató éjjel-nappal készenlétben

Kezdetben tilos volt, hogy egy személy minden kombinációt kijátsszon. Mandel úgy kerülte meg a tilalmat, hogy szövetségeseket keresett. Amikor ezt is betiltották, megalapította saját cégét. De mivel ez egy idő után túl drágává vált, Mandel egyetlen lottójátékra kezdett koncentrálni – a Virginia Lotteryre az Egyesült Államokban. Ott a jackpot háromszor akkora volt, mint az összes lehetséges kombináció száma. Mandel három hónapon át egy 16 fős csapattal dolgozott a lottószelvények előállításán. 30 számítógép és 12 nyomtató dolgozott éjjel-nappal, hogy az összes lottószelvényt előállítsák.

A stratégia ma már nem működik

És valóban, 1992. február 12-én Mandel megütötte a főnyereményt. 27 millió amerikai dollárt tudott elosztani maga és alkalmazottai között. Boldogan azonban nem vonulhatott vissza: Mandel stratégiája  ugyanis nem sokáig működött. A nyereménye miatt ugyanis egy komoly jogvitába keveredett. 1995-ben személyes csődeljárást kellett kezdeményeznie. Most a csendes-óceáni Vanuatu szigetén él.

Ma már nem működik Mandel stratégiája, hogy egyszerűen minden kombinációt be lehet nyújtani. A lottótársaságok megváltoztatták a nyerési valószínűségeket, és a játékszabályok is szigorodtak. Itthon az összes lehetséges kombináció beküldésének ára több mint 13 milliárd forintba kerülne. Ez pedig nem kifizetődő.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés