ACNEWS

Tombolnak az oroszok Zelenszkij felesége miatt

Olena Zelenszka / Fotó: Shutterstock
Olena Zelenszka / Fotó: Shutterstock
Óriási lett a felháborodás az oroszok körében, amiért Szerbiában szívélyesen fogadták az ukrán first ladyt.
Hirdetés
Ad image

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter valamint Olena Zelenszka, Ukrajna first ladyje vasárnap Belgrádba látogatott. Az ukrán vezetés részéről ez volt az első látogatás Szerbiában Oroszország 2022-es inváziója óta, és – többen így értelmezik – egyben a balkáni ország hagyományos szövetségesétől, Moszkvától való eltávolodásának első jele is

Zelenszka a szerb elnök felesége, Tamara Vučić  és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kíséretében járta be a várost és a középkori Kalemegdan erődöt. Részt vettek a belgrádi és kijevi egyetemek közötti együttműködési megállapodás aláírásán is.

Szerbiában a hagyományos történelmi, vallási, politikai és katonai kapcsolatok miatt nagy az oroszbarát hangulat. Éppen ezért a látogatás vezető hír volt szinte az összes legjelentősebb orosz híroldalon. A Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség portálján jól látszik a kommentekből, mit szóltak Zelenszkij feleségének kiruccanásához. Nagy a felháborodás. Íme pár példa:

„Fél tőlünk még valaki Lukasenkón kívül? Még Kirgizisztán is elfordult. A külpolitikánk kissé gyenge.”

„Oroszországnak soha nem voltak barátai. Csak ellenségek voltak.”

„Kik maradtak a barátaink? Pápuák Polinéziából? Vagy Észak-Korea?”

„Reménykedtünk, hogy a szerbek és a magyarok nem vesznek részt egy újabb háborúban Oroszország ellen, de hát…”

„Ez egy pofon Oroszország számára.”

Alekszandar Vučić szerb elnök 2022 óta háromszor találkozott Zelenszkijjel külföldi nemzetközi fórumokon. Legutóbb februárban egy tiranai regionális találkozón. 2022 óta Szerbia több ezer ukrán menekültet fogadott be, humanitárius segélyt küldött Ukrajnának, és segítséget ígért az ország aknamentesítésében és a háború utáni újjáépítésben. Tavaly egy kiszivárgott titkos Pentagon-dokumentum szerint Szerbia beleegyezett abba, hogy fegyvereket és lőszert szállítson Kijevnek.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés