ACNEWS

Trump megfenyegette a NATO-t – Putyin hallgat

Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds
Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds
Donald Trump legutóbbi választási kampánya hullámokat vet. A szövetségi partnerek és az EU is megdöbbenéssel reagáltak a pénzügyi kötelezettségeiket nem teljesítő NATO-országokkal szembeni fenyegetéseire. A Kreml azonban jelenleg nem lát okot arra, hogy kommentálja a republikánus kampányfőnök kijelentéseit.
Hirdetés
Ad image

Továbbra is Vlagyimir Putyin elnök szóvivője vagyok, „nem pedig Trumpé” – mondta hétfőn Moszkvában Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő, akit arra kértek, reagáljon az ex-elnök kijelentésére. Trump szombaton az amerikai Dél-Karolina államban tartott választási kampányfellépésén megkérdőjelezte a NATO-államok azon kötelezettségét, hogy segítséget nyújtsanak a szövetség valamely tagállama elleni támadás esetén.

A 77 éves politikus azt mondta támogatóinak, hogy „egy nagy ország” – amelyet nem nevezett meg – elnöke megkérdezte tőle, hogy az Egyesült Államok akkor is megvédi-e egy orosz támadástól, ha nem teljesíti kellőképpen a NATO-költségvetési kötelezettségeit. Trump válaszul azt mondta: „Nem, nem védeném meg. Sőt, arra bátorítanám őket [az oroszokat], hogy azt tegyék, amit akarnak. Fizetniük kell [a tagállamoknak]”.

A Fehér Ház „szörnyűnek és őrültnek” nevezte Trump megjegyzéseit. A NATO „biztonságunk aláásásáról” beszélt. Bármely olyan felvetés, hogy a szövetség országai nem védik meg egymást, aláássa valamennyi tag biztonságát – mondta Jens Stoltenberg NATO-vezér vasárnap. Ez az Egyesült Államokra is vonatkozik. „Ez fokozott kockázatnak teszi ki az amerikai és az európai katonákat”.

Az EU és Lengyelország is bírálta Trump kijelentéseit. Charles Michel, az EU Tanácsának elnöke kijelentette, hogy a NATO biztonságával kapcsolatos „meggondolatlan kijelentések” csak Vlagyimir Putyin orosz elnök érdekeit szolgálják. Az EU-nak függetlenebbé kell válnia, be kell fektetnie a védelembe és össze kell fognia.

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy az „egy mindenkiért, mindenki egyért” NATO-elv „konkrét kötelezettség”. Az X platformon (korábban Twitter) a konzervatív politikus kijelentette: „A szövetséges országok hitelességének aláásása az egész Észak-atlanti Szerződés Szervezetének gyengítését jelenti. Egyetlen választási kampány sem lehet ürügy a szövetség biztonságával való játszadozásra”.

A német Bundestag külügyi bizottságának elnöke, Michael Roth (SPD) Trump fenyegetéseit ébresztőnek tekinti, hogy többet kell befektetni a védelembe. „Remélhetőleg most már mindenki felébred Európában! A szemfényvesztés és a fejünk homokba dugása nem stratégia” – mondta a Tagesspiegel című lapnak. „Ha Trump valóban visszaköltözik a Fehér Házba, akkor bármire számíthatunk. Még a legrosszabbra is”.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés