ACNEWS

2024. September 21.   |   Máté, Mirella napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Turbósebességre kapcsolt az orosz hadsereg

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Augusztusban Oroszország naponta 15 négyzetkilométert foglalt el Ukrajnában. 2022 októbere óta, vagyis majdnem két éve nem voltak ennyire eredményesek.
Hirdetés
Ad image

Az orosz csapatok augusztusban előrenyomultak, naponta 15 négyzetkilométert nyerve, főként a donyecki régióban.

A fő támadás Pokrovszk elfoglalására irányul, amely fontos logisztikai csomópontként szolgál az ukránok számára. Vasárnap Putyin csapatai alig hét kilométerre voltak ettől a várostól. Moszkva utoljára 2022 októberében szerzett ennyi területet egy hónap alatt. Akkor a Harkiv környéki ukrán ellentámadásra válaszoltak.

Idén Oroszország további 1730 négyzetkilométernyi területet szerzett. Ez már háromszor annyi, mint 2023-ban, amikor az ukrán ellentámadás sikeresnek bizonyult az ellenség által elfoglalt területek visszafoglalásában.

Az elmúlt hónapokban az ukrán hadsereg képtelen volt hatékony ellentámadásokat indítani az ország határain belül. Az ukrán hadsereg 2024-ben csak nyolc napig szerzett több területet, mint az orosz fél.

Szeptember 1-éjig Oroszország 66 266 négyzetkilométernyi ukrán területet foglalt el. Nem számítva a 2014-ben a Krím annektálása során elfoglalt területeket, valamint a Luganszki és Donyecki területeknek megszállását. Oroszország most Ukrajna 2013-as területének 18 százaléka felett rendelkezik.

Ugyanakkor az ukrán csapatok augusztus elején a Kurszki területen is előrenyomultak egy offenzíva során. Két hét alatt 1100 négyzetkilométernyi területet tudtak elfoglalni. Az utóbbi időben azonban lelassult az offenzíva ebben az irányban. Jelenleg az ukránok 1150 és 1200 négyzetkilométer közötti területet foglalnak el a kurszki régióban.

Frissítés: a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint kedden két ballisztikus rakéta egy oktatási intézmény és egy szomszédos kórház területét találta el Poltavában. A Hírközlési Intézet egyik épülete részben megsemmisült. Az emberek a romok alatt rekedtek. Több mint 180 a sebesült. Eddig 41 ember halt meg.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés