ACNEWS

Újra összecsapott Zelenszkij és a főtábornoka

Fotó: Youtube
Fotó: Youtube
Zelenszkij lemondásra szólította fel katonai parancsnokát, Valerij Zaluzsnijt, de a népszerű tábornok ezt elutasította.
Hirdetés
Ad image

A kettejük közötti feszültség már hetek óta lappang a nyári ukrán ellentámadás kudarca közepette. De az a felvetés, hogy Zaluzsnij távozhat, mégis sokakat sokkolt.

Olekszij Goncsarenko ukrán ellenzéki képviselő, a tábornok szövetségese elmondta, hogy úgy tudja, hogy „tegnap az elnök lemondásra kérte Zaluzsnijt, de ő ezt elutasította”.

A konfliktusért személyi ellentéteket okolta. „Személy szerint úgy gondolom, hogy ez egy rossz ötlet. Nincsenek alapvető problémák közöttük, de Zelenszkij hivatala aggódott amiatt, hogy Zaluzsnij politikai és nem katonai nyilatkozatokat tett” – mondta Goncsarenko.

A közösségi médiában hétfő délután röppentek fel olyan találgatások, hogy Zaluzsnyijt akár azonnal menesztik. Néhány órával később a védelmi minisztérium szűkszavúan reagált: „Kedves újságírók, azonnal válaszolunk mindenkinek: Nem, ez nem igaz.

Nem egyértelmű, hogy az ügy ezzel véget ér. Goncsarenko szerint Zelenszkij a közvélemény és a nemzetközi reakciók felmérése után elbocsáthatja Zaluzsnijt és leválthatja őt, Ez a folyamat a védelmi miniszter támogatását igényli.

A legvalószínűbb utód Kijlo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője lenne, aki a Moszkva elleni titkos műveletekért felelős. Budanovot az év elején Olekszij Reznyikov védelmi miniszter utódjaként emlegették, egy másik elhúzódó elbocsátási ügyben, amely hasonló találgatásokkal kezdődött.

Zaluzsnij, az ukrán tábornok az elnök után, a legnépszerűbb személyiség az országban. A magas rangja irritálta Zelenszkij hivatalát, különösen, hogy a politikus fontolgatja, hogy új választásokat tartson, amelyeket jelenleg a hadiállapot miatt felfüggesztettek.

Zaluzsnij november elején azt mondta az Economistnak, hogy szerinte a háború patthelyzetben van. Újabb segítséget kért a nyugattól, de néhány nappal később Zelenszkij elutasította a lehangoló értékelést – írja a Guardian.

„Mindenki elfárad, függetlenül a státuszától. És különbözőek a véleményeink. De ez nem patthelyzet” – mondta akkor Zelenszkij, hozzátéve, hogy az újonnan érkező nyugati F-16-os vadászgépek még 2024-ben áttörést hozhatnak.

Az ukrán médiában hónapok óta olyan találgatások is keringenek, hogy Zaluzsnij lenne Zelenszkij egyetlen esélyes kihívója az elnöki posztért, ha a háború folytatása mellett új választásokat írnának ki, és a tábornok indulna.

Bár Zaluzsnij soha nem mondta nyilvánosan, hogy politizálni fog, a Bankovában a szándék jeleként értelmezték a feleségével közös fotóit bemutató nem hivatalos Facebook-bejegyzéseket.

Novemberben Zelenszkij a Sun című napilapnak adott interjújában óva intette a tábornokokat a politikába való belépéstől. Azt mondta, hogy „óriási hiba” lenne, ha a parancsnokok „a háborút úgy vezetnék, hogy holnap majd politizálnak vagy választásokat tartanak”.

Közvetlenül a katonai főnökhöz szólva hozzátette: „Minden tiszteletem Zaluzsnyij tábornoké és az összes parancsnoké, aki a harctéren van, de abszolút egyetértés van a hierarchiában, amelyben az elnök áll a csúcson.”

Decemberben a kiszivárgott közvélemény-kutatások azt sugallták, hogy Zaluzsnij Zelenszkij vezető kihívója, és a hivatalban lévő elnök csak szűken, két ponttal győzné le őt egy második fordulóban. Akkor az elnöki hivatal tagadta, hogy hallott volna a felmérésről, bár a pletykák szerint azt ők rendelték meg.

Orysia Lutsevych, Ukrajna-szakértője elmondta, hogy szerinte a Zaluzsnij menesztéséről szóló kiszivárogtatások célja a közvélemény tesztelése volt. „Tekintettel Oroszország saját kísérleteire, hogy belülről destabilizálja az ukrán egységet, a Zaluzsnij elleni ilyen jellegű támadás az ellenség kezére játszik”.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés