ACNEWS

Ukrajnában eddig több mint 200 ezer épület dőlt romba

Ukrajna / Fotó: Shutterstock
Ukrajna / Fotó: Shutterstock
Az orosz-ukrán háború kezdete óta több százezer épület semmisült meg Ukrajnában. Donbászt és Maiupolt érte a legnagyobb kár.
Hirdetés
Ad image

Ukrajnában az orosz invázió kezdete óta több mint 210 ezer épület sérült meg vagy vált egyenlővé a porral. Ezt a számot a műhold felvételek elemzésére alapozzák. A New York Times arról számolt be, hogy a megrongálódott házak nagyjából fele a kelet-ukrajnai Donbászban található, de a legtöbb kárt arányosan Mariupol városában keletkezett. A második világháború vége óta kevés ország tapasztalt meg olyan mértékű pusztítást a lap állítása szerint, mint ami most Ukrajnán söpör végig.

Az elemzők szerint 106 kórház és klinika, 109 templom, mecset vagy kolostor és 708 oktatási létesítmény sérült vagy semmisült meg teljesen az utóbbi években. Ezek azonban óvatos becslések. Az adatok nem tartalmazzák az oroszok által annektált Krím-félszigetet, illetve Ukrajnának több részéről se rendelkezünk pontos adatokkal. A pusztítás pontos mértéke éppen ezért valószínűleg sokkal nagyobb. És ezek a számok pedig csak nagyobbak lesznek, hiszen 2023. decemberi adatokat tudtak csak kiértékelni.

A leginkább sérült városok közül kiemelkedik Mariupol, amit az oroszok 2022 májusában véres harcok mellett foglaltak el. De óriásiak a károk Marjinkában, Rubizsnében, Bahmutban, Irpinben, Herszonban és Harkivban is.

Azonban a károk nemcsak az oroszok lelkét nyomják. Ugyanúgy az ukrán fegyveres erők is rombolnak, miközben bombázzák az orosz állásokat a frontvonalon, vagy ellentámadást indítanak a megszállt területeken. Mint a Krímben vagy Donyeckben. Éppen ezért nem mindig lehet megállapítani, hogy a pusztításért melyik oldal éppen a felelős, de az egyértelmű, hogy a megszállt területeken tapasztalt pusztítás elenyésző ahhoz képest, amit Ukrajna azon felén tapasztalható, amit az oroszok támadnak.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés