ACNEWS

Válaszd ki, hol akarsz meghalni – új módszerrel toboroznak az ukránok

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Állítólag sok ukrán kész belépni a hadseregbe, de csak akkor, ha tudja, hol, kivel, hogyan és milyen beosztásban fog szolgálni.
Hirdetés
Ad image

Az ukrán hadseregnek sürgősen szüksége van friss harcosokra. Ugyanakkor a 2022 februári teljes körű orosz inváziót követően a toborzó irodák előtt sorban álló hazafias önkéntesek sora már régen eltűnt. Így az ukrán katonai egységek különböző motivációs módszerekkel próbálják az embereket csatlakozásra csábítani.

Az önkéntesek szerény számával szembesülve a védelmi minisztérium taktikát váltott. A tárca reklámkampányt indított, hogy népszerűbbé tegye a toborzási folyamatot azzal, hogy felajánlja a lehetőséget, hogy kiválaszthassák az egységüket, sőt a konkrét szerepüket is. Az elképzelés szerint azáltal, hogy a kontroll érzését adják nekik, az ukránokat rá lehet venni, hogy jelentkezzenek a nagyobb presztízsű és esetleg jobban felszerelt egységekbe. Vagy hogy speciális szerepet vállaljanak a hátországban, támogatva a frontra való bevetést.

Egyes dandárok hallgatólagos üzenete azonban az, hogy ha az ukránok most nem jelentkeznek önkéntesnek, akkor azt kockáztatják, hogy később a gyengébb parancsnokok irányítása alatt álló standard gyalogsági alakulatokba sorozzák be őket.

Ezt az új „válogass magadnak” megközelítést a kijevi rendszeres mozgósítással párhuzamosan hajtják végre. Az ukrán védelmi minisztérium ezt „új lehetőségnek nevezte az egységek számára, hogy profi és motivált emberekkel készítsék fel magukat”, de nem volt hajlandó megmondani, hogy hány embert gyűjtöttek már össze – írja az unian.net.

„A szociológiai felmérések szerint sok ukrán állampolgár kész belépni a hadseregbe, de bizonyos motivációs feltételek mellett” – mondta a minisztérium szóvivője. – Az egyik legfontosabb feltétel az, hogy megértsék, hol, kivel, hogyan és milyen beosztásban fognak szolgálni”.

Ugyanakkor fennáll a veszélye annak, hogy az elitegységek ugyan motivált újoncokat vonzanak, de más egységekből is elcsábítanak katonákat.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés