ACNEWS

Lőttek a puskapornak – hiánycikk lett világszerte  

Több a világban a konfliktus, mint a puskapor.
Hirdetés
Ad image

Az Egyesült Államok globális puskaporhiányra panaszkodik. Az árak az égekig emelkedhetnek. Az ukrajnai és gázai háborúk hatalmas mennyiségű „puskaporos hordót ürítenek ki”.  

A vezető amerikai lőfegyver- és lőszergyártó, a Vista Outdoor arra figyelmeztette vásárlóit, hogy a lőszerek ára jelentősen emelkedni fog a „várható globális lőporhiány” miatt.

Az árakat nyilvánvalóan a globális konfliktusok táplálják, különösen Ukrajnában és a Gázai övezetben. A 9. században Kínában feltalált puskapor ma is a legfontosabb katonai erőforrás. Bármennyire is korszerűvé váltak a fegyverek és a rakéták, a puskapor – a salétrom (kálium-nitrát), a kén és a szén keveréke – továbbra is a lőfegyverek és szilárd tüzelésű rakéták hajtóanyaga. ( Az interneten 1 kiló lőpor ára most 40 000 forint – a szerk)

 „A világ eseményei miatt beszállítóink a lőpor iránti példátlan keresletről és a várható globális puskaporhiányról tájékoztattak bennünket” – áll a Vista Outdoor egy közelmúltbeli levelében. Ezért „az árainkat jelentősen megemelnék”.

A NATO-szövetségesek már szeptemberben kijelölték a megfelelő irányt. Egy párizsi konferencián 2 milliárd euró értékű szerződésekről és megrendelésekről állapodtak meg „több százezer fontos lőszeralkatrészre”. Az első szállítások a tervek szerint az év végén kezdődnek – írja a Blick.

Az amerikai Vista Outdoor mindeközben megígérte, hogy egymillió lőszert adományoz Ukrajnának.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés