ACNEWS

Varga Judit: A fő európai víziónk erős nemzetállamok erős szövetsége

A fő európai víziónk: erős szövetséget létrehozó erős nemzetállamok, amelyek tisztelik egymást és együttműködnek, nem pedig egy szupranacionális állam, amelyben elvesznek Európa színei - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter Madridban a Szent Pál katolikus egyetem Európa jövője címmel rendezett konferencia-sorozatának keretében tartott előadásában hétfőn.

Hirdetés
Ad image

A fő európai víziónk: erős szövetséget létrehozó erős nemzetállamok, amelyek tisztelik egymást és együttműködnek, nem pedig egy szupranacionális állam, amelyben elvesznek Európa színei – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter Madridban a Szent Pál katolikus egyetem Európa jövője címmel rendezett konferencia-sorozatának keretében tartott előadásában hétfőn.

„Napjainkban vita zajlik az európai értékekről, ami engem nagyon elszomorít, hogy ezt időnként úgy pozícionálják, mint a jó és a rossz vitája, de ez nem igaz, ugyanazokat az értékeket osztjuk, sőt, vérünkkel harcoltunk ezekért az értékekért, hogy gazdagítsuk az európai sokszínűséget” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Mint mondta, tiszteletben kell tartani a tagállamok szabadságát számos kérdésben, mint például a nemzeti identitás vagy a család, de idesorolta a szociálpolitikát, azon belül kiemelve a minimálbér meghatározását.

A tagállamok maguk ismerik legjobban saját helyzetüket, hogy miként tudják teljesíteni saját céljaikat. Felülről kikényszerítve sérülhet sok ország versenyképessége, és szembe mehet a valódi piaci folyamatokkal – tette hozzá az egységes európai minimálbér tervére utalva.

A miniszter a felszólalásában ismertette a nemzeti konzultáció magyarországi gyakorlatát, példaként említve, hogy a migrációról folytatott konzultáció révén a magyar kormány erős alapot kapott álláspontja képviseletéhez az Európai Bizottságban zajló vitához.

Kérdésre válaszolva kitért arra, hogy míg Magyarországgal szemben a migrációs válság kezelése miatt kötelezettségszegési eljárások indultak, addig a jelenlegi válságban Litvániát és Lengyelországot az unió támogatja, és szándékában áll finanszírozni a kerítésépítést a migráció megállítására.

A 2015 óta képviselt magyar álláspontot egyre többen osztják a kontinensen – jegyezte meg, hozzátéve, hogy indokolt lenne az eljárások megszüntetése és felépített magyar kerítés költségeinek megtérítése is, mivel Magyarország Európa határait védi.

Kérdésre válaszolva cáfolta, hogy a közelmúltban elfogadott gyermekvédelmi törvény diszkriminálja a LMBTQ-közösség tagjait. Szavai szerint mindez a sajtó értelmezése, a jogszabályban azonban nem szerepel. Magyarországon a kisebbségek jogait az alaptörvény garantálja – mondta a tárcavezető.

Varga Judit a madridi látogatásán az igazságszolgáltatás digitalizációjáról tanácskozott Pablo Zapatero Miguel igazságügyi államtitkárral, valamint a többi közt az EU bővítéspolitikájáról folytatott megbeszélést Juan González Barba uniós ügyekért felelős államtitkárral. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés