ACNEWS

Veszett világ ez: bűnöző ügyvédek ültek a vádlottak padjára

Amikor akasztják a hóhért: a bűnt választották a tisztesség helyett.

Hirdetés
Ad image

Amikor akasztják a hóhért: a bűnt választották a tisztesség helyett.

Két ügyvéd is hamis tanúzásra vett rá több embert, ezért a Salgótarjáni Járási Ügyészség egyikükre 3 év 6 hónap, kollégájára pedig 1 év 6 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kért.

A hamis tanúk pénzbüntetéssel megúszhatják. De csak akkor, ha az előkészületi ülésen beismerik a bűnösségüket és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról.

A két ügyvéd egymástól függetlenül, két külön büntetőügyben járt el. Ami közös bennük, az a bűnelkövetés módja. Az egyik ügyvéd akkor esett bűnbe, amikor egy lánnyal vissza akarta vonatni a védencére tett terhelő vallomását.

A rábeszélés olyan jól sikerült, hogy a lány a rendőrségen elő is adta a meséjét. Amit később szintén visszavont, és egyben elmondta, hogyan vették rá a hamis tanúzásra.

Kollégája egy emberkereskedelemben folyó eljárásban szintén hamis, megváltoztatott vallomás megtételére vett rá két tanút is. De az rafkós ügyvéd ennél is tovább ment. Az így készült iratot közjegyzői okiratba foglaltatta, amit az ügyvéd a védence érdekében becsatolt a nyomozati iratokhoz.

Miközben a hamis tanúknak is bíróság elé kerülnek, az egyik ügyvéd három rendbeli, felbujtóként elkövetett hamis tanúzás, haszonszerzés végett elkövetett ügyvédi visszaélés, valamint két rendbeli hamis okirat elkészítése miatt felel.

Kollégája pedig egy rendbeli, felbujtóként elkövetett hamis tanúzás miatt kell felelősséget vállalnia. Egyikük esetében azt kérte az ügyész, hogy örökre tiltsák el az ügyvédi hivatástól.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés