ACNEWS

Szabad-e visszatérni bántalmazó kapcsolatba? Ez a valóság

Opitz Barbi Fotó: Youtube
Opitz Barbi Fotó: Youtube
Gyakori, hogy valaki visszatér abba a kapcsolatba, melyben korábban bántalmazták. A hírek szerint így tett most Opitz Barbi is. De mi lehet a háttérben?
Hirdetés
Ad image

Nem egyedi eset, hogy miután sikeresen kivált az ember egy bántalmazó kapcsolatból, kis idő után visszatér ugyanoda.

A napokban kiderült, hogy Opitz Barbi újra összejött azzal a fiúval, aki a hírek szerint, korábban fenyegette őt.

Az AcNewsnak korábban a testvére számolt be a szörnyű napról.

„Ma reggel Barbi barátnője hívott fel, hogy a testvérem bajba keveredett. Tegnap óta nem érjük el, nagyon aggódunk miatta. Barbi tegnap szakított a barátjával, aki ezt követően halálosan megfenyegette, és rátörte a lakása ajtaját. Arra kényszerítette, hogy menjen vele Kókára vonattal, ahol a fiú is lakik. Azóta nincs róla hír. Az a fiú már többször is bántalmazta, fenyegette és zsarolta. Valószínűleg most is valami hasonló történt” – mondta akkor lapunknak tavaly év végén Georgina.

Behálózás

A bántalmazó kapcsolathoz való visszatérés esetén számos tényező játszhat szerepet. Lapunknak Dr. Hevesi Kriszta mesélt a jelenségről.

„Nehéz elhinni az áldozatoknak, hogy az, aki a kapcsolat elején nagyon intenzív rajongást mutatott irántuk, és a szeretet látszatába csomagolta a behálózó fojtogató magatartását, az valóban bántalmazó. A bántalmazó személyeknek sokszor komoly pszichés problémájuk van. Ilyenek lehetnek például a Sötét4-eshez tartózó személyiségvonások: nárcisztikus, pszichopata, szadista, machiavellista – utóbbi a manipulálás művésze.”

A szexuálpszichológus és párkapcsolati terapeuta szerint az ilyen emberek képesek arra, hogy behálózzák és érzelmileg a hatalmukba kerítsék a másik felet:

„Képesek arra, hogy elbizonytalanítsák az áldozatot a saját érzelmeik, és tapasztalataik valóságosságában.”

A bántalmazó kapcsolatok jellemzői

A szakirodalom szerint, amikor az egyik fél visszatér a káros kapcsolatához, az okok között szerepelhet a társadalmi elvárás, a közös gyerek, az anyagi függőség, vagy a saját tudat megtörése is.

Ciklikusság: A bántalmazó kapcsolatok gyakran követnek egy ciklikus mintát, ahol a bántalmazás időszakai váltakoznak a látszólag kedves és szeretetteljes időszakokkal. Az áldozatok könnyen elhitethetik magukkal, hogy a partner változik vagy javulni fog.

Manipuláció: A bántalmazók gyakran manipulálják az áldozatokat. Ez lehetővé teszi számukra, hogy a bántalmazás után átalakítsák az áldozatok érzéseit, önbizalmát, és a felelősséget áttereljék rájuk. Az áldozatok kétségek közé kerülhetnek, ők érzik magukat bűnösnek és úgy érezhetik, hogy megérdemlik a bántalmazást.

Függőség, kiszolgáltatottság: Az áldozatok gyakran különböző okok miatt maradhatnak egy bántalmazó kapcsolatban. Ezek közé tartozhat az anyagi függőség, a gyerekkel való közösség, az érzelmi kötődés vagy a társadalmi nyomás.

Hiányzó támogatás: Az áldozatok gyakran elszigeteltté és elzárkózottá válnak, mivel a bántalmazók megpróbálják elválasztani őket a támogató hálózatuktól. Hiányzó támogatás és információ esetén az áldozatok nehezebben látják meg a változás lehetőségét és a kivezető utat.

Opitz Barbi magyarázkodik

Miután Opitz Barbi édesanyja több helyen is elmondta, hogy mennyire ellenzi a lánya kapcsolatát, és félti a testi épségét, az énekesnő is egy hosszas bejegyzést tett közzé az Instagram-sztorijában, hogy mentse a fiút, akihez visszatért.

„Hónapok óta azt írják, hogy a barátom elrabolt… Nem rabolt el. Nézzük, mi is volt: teljes félreértés történt, pár óráig nem voltam elérhető, mivel aludtam otthon! Előtte este volt egy vitánk, ami után kibékültünk, és együtt akartunk hozzá lemenni vidékre reggel, csak én visszafordultam, mert a fűtést elfelejtettem lekapcsolni. Ő nem tudott megvárni, sietett munkába, én viszont mondtam neki, hogy akkor később megyek le hozzá, visszaalszom picit. Na, ez idő alatt nem ért el délután senki, összesen kb. három órán keresztül” – fejtegette az énekesnő, majd hozzátette:

„Mindenki csak abból indult ki, hogy előtte este vitáztunk, és jöttek a feltételezések, nyilván teljesen jóindulatból, aggodalomból fakadóan, hogy elrabolt, azért nem vagyok elérhető. (Azt megjegyezném, hogy még jogsija sincs a páromnak, alapból taxival indultunk el…) Nyilván az aggodalom miatt az ember képes túlgondolni egy adott helyzetet, viszont az emberrablás elég súlyos dolog, nem történt ilyen. És ami a legfontosabb, boldogok vagyunk” – hangsúlyozta.

Fontos, hogy a bántalmazó kapcsolatban az áldozatoknak támogatásra, megfelelő információkra és erőforrásokra van szükségük ahhoz, hogy megszakíthassák a kapcsolatot, és biztonságosabb és egészségesebb életet élhessenek.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés