ACNEWS

WHO pánik: itt a madárinfluenza emberre veszélyes mutánsa

Csóri libáknak esélyük sem volt a részeg puskások ellen Fotó: Pixabay
Csóri libáknak esélyük sem volt a részeg puskások ellen Fotó: Pixabay
A madárinfluenza egyre könnyebben terjed át az emberre.
Hirdetés
Ad image

Szakértők, köztük az Egészségügyi Világszervezet (WHO), osztották meg félelmüket, a H5N1 vírus egyre könnyebben megfertőzheti az embert. Mind több jelentés szól az emlősök körében kitört halálos járványokról is. Rövid idő alatt három ember is megfertőződött.

A madárinfluenza kitörései megtizedelik az állatállományt, beleértve a baromfit és a vadon élő madarakat, ami a gazdák megélhetését is károsítja. Bár a járványok elsősorban az állatokat érintik, az emberekre is veszélyt jelentenek, mivel egyes emlősök is megfertőződtek.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), a WHO és az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) most arra szólította fel a nemzeteket, hogy működjenek együtt a lehető legtöbb állat megmentése és az emberek védelme érdekében. A közleményt azután adták ki, hogy két újabb britnél diagnosztizáltak H5N1 vírust, így az Egyesült Királyságban regisztrált emberi fertőzések száma háromra emelkedett. Mindketten baromfiipari dolgozók voltak, akik két különböző angliai telephelyen dolgoztak – számolt be a Mirror.

A válságról szóló közös jelentésükben a szervezetek a következőket írták: „A madárinfluenza-vírusok általában madarak között terjednek, de a H5N1 madárinfluenzát emlősöknél – amelyek biológiailag közelebb állnak az emberhez, mint a madarak – egyre gyakrabban észleltek, ami aggodalomra ad okot. A vírus alkalmazkodhat ahhoz, hogy könnyebben megfertőzze az embert. Ezen kívül egyes emlősök az influenzavírusok keverőedényeiként működhetnek, ami új, az állatokra és az emberekre károsabb vírusok megjelenéséhez vezethet. 2022-ben öt kontinens 67 országa jelentette a WOAH-nak a H5N1 magas patogenitású madárinfluenza-járvány kitörését baromfik és vadon élő madarak körében, és az érintett gazdaságokban és falvakban több mint 131 millió házi baromfi veszett oda elhullás vagy levágás miatt. 2023-ban további 14 ország jelentett járványkitörést, főként az amerikai kontinensen, mivel a betegség tovább terjedt. Számos tömeges elhullást jelentettek vadon élő madaraknál, amelyet influenza okozott.”

Az otthoni állatok is veszélyben vannak, több ország is jelentette, hogy macskákban és kutyákban kimutatott H5N1-et észleltek. Aggasztó, hogy valószínűleg több olyan ország is van, ahol még nem vették észre vagy jelentették járványt.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés