ACNEWS

Zavarja az őszülés? Megoldást találtak rá a kutatók

A jövőben megelőzhető lehet az őszülés / Fotó: Pixabay
A jövőben megelőzhető lehet az őszülés / Fotó: Pixabay
Hirdetés
Ad image

A kutatók rájöttek, mitől őszül meg a haj, és még arra is találtak megoldást, hogyan lehet ezt a folyamatot visszafordítani.

Az idő múlásával természetes, hogy pár dolog teljesen megváltozik rajtunk. Ilyen például az őszülés, ami ellen eddig csak a hajfesték tudott hatni. A festék viszont roncsolja a haj szerkezetét, ráadásul állandóan ismételni kell a lenövés miatt. A jövőben azonban megelőzhető, sőt, visszafordítható lehet az őszülés, és mindez természetes módon.

Egy új, az őssejtek egy speciális típusára koncentráló kutatás szerint a jövőben ki lehet fejleszteni olyan kezeléseket, amelyek győzedelmeskednek az őszülés folyamata felett – idézi az Index a The Guardian cikkét.

A kutatást a New York-i Egyetem Grossman Orvostudományi Iskolájának kutatói vezették, akik az egerek bőrében és az emberekben is megtalálható sejtekre, az úgynevezett melanocita őssejtekre összpontosítottak.

Rájöttek, hogy vannak olyan különleges őssejtek, amelyek képesek a tüszőkben egyedülálló módon a növekedési rekeszek közötti átjárásra.

Azonban ezek a sejtek az idő múlásával elveszítik a mozgás képességét. Ez a folyamat vezet az őszüléshez, ugyanis a haj színét az szabályozza, hogy ezek a szőrtüszőkben folyamatosan szaporodó őssejtek kapnak-e jelet az érésre. Az érett melanocita sejtek termelik ugyanis a hajszínért felelős fehérjepigmenteket.

A tudósok felvetették, hogy az elakadt sejtek újbóli mozgásának elősegítésével a jövőben lehetségessé válhat az őszülés megelőzése, illetve visszafordítása.

Természetesen még további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy mindez valósággá váljon, de mivel a probléma forrása már megvan, hamarosan következhet a megoldás is, ami számtalan nő, de férfi önbizalmán is segíthet.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés