ACNEWS

30 ember életét mentette meg Norbi, a floridai a vízimentő

Fotó: AcNews
Fotó: AcNews
Kováts Norbi szerint nagy a baj, ha a vízimentő a parton fut: ő csak tudja, hiszen 6 évig dolgozott a floridai strandokon.
Hirdetés
Ad image

Norbi 30 alkalommal vett részt újraélesztésben a floridai strandon,, mióta elvégezett egy nemzetközi vízimentő tanfolyamot. Hat évig élt az amerikai strandparadicsomban vízimentőként és búvároktatóként.

„Egy barátommal egyszerűen bekopogtam a Fort Lauderdala városka strandja vezetőjéhez, hogy szeretnénk vízimentő szeretnénk lenni. Rögtön tárt karokkal fogadtak. Reggel 9-től este 7-ig tartott a munkaidő. Elég volt belőle 6 év – idézte fel a történteket Kováts Norbi. – Csak ámultam és bámultam, mert a legújabb terepjárótól a quadokig, a motorcsónakoktól a defibrillátorig az életmentéshez szükséges legprofibb eszközök álltak a rendelkezésünkre. A North Miami Beachen végtelen homokos tengerpart fogadott. Száz méterenként állt egy-egy őrtorony, az egyik lett a szolgálati helyem. Ami mindössze 12 négyzetméteres, berendezett szoba volt fekvőhellyel és a felszereléssel.”

Mióta Norbi hazajött, háromezer fiatalt képezett ki vízimentőnek Fotó: AcNews

3 éves kisfiút hozott ki a háborgó tengerből

Volt, mikor egyidőben akár ezer emberért is felelt a társaival. Szerinte a munkája igazi fokmérője nem is az életmentés, hanem a megelőzés. Mint mondja, ha már fut a vízimentő, akkor az nem jó. Akkor már baj van. A legemlékezetesebb mentése az volt, amikor egy eltévedt, hároméves kisfiút hozott ki a háborgó tengerből.

„Elmerült a hullámok között, ivott egy kis vizet. Kihoztam, a mentő bevitte a kórházba, másnap már ki is engedték” – mondja szerényen Norbi. Majd így folytatja: „Floridában nagy a vízimentők társadalmi megbecsülése. A strandolók elismerik és tisztelik a munkánkat. Persze, előfordultak tragédiák. Volt, amikor  vízbefúlt emberhez riasztottak. Később derült ki, hogy előtte alaposan bedrogozta magát. Hogy miért veszélyes a tenger? Mert állandó mozgásban van. És aki nem figyel, azt a partról beszívhatják a hullámok. Vagy ott vannak a hullámtörő zónák, ahol az átbukó víz úgy forog, mint a centrifuga. Van, ahol 30 méteresek a gyilkos hullámok, de a viharban a 3 méteresek is életveszélyesek. Mindig ki van táblázva a veszély, ennek ellenére onnan is mentettem már fürdőzőket.”

Cápát is látott a part menti vízben

Norbi arról mesél, hogy a part menti városok valósággal összenőttek, akad, ahol akár 30 kilométer hosszú is lehet a strand. Persze, ő is látott a strandon cápát, de tragédia nem történt. Futólag megemlíti, hogy Spielberg filmjének bemutatása óta világszerte 180 millió cápát öltek meg. Az egyik évben visszament a kisfiával és a kislányával a floridai strandra, és megmutatta nekik az őrtornyot, ahol hat évig dolgozott.

Kováts Norbi hangsúlyozza, hogy a megelőzés a legfontosabb. És az a jó vízimentő, akinek nem lesz vizes a lába. Beszélgetés közben is úgy ül, hogy rálát a vízre. Amikor egy kamaszokból álló csapat beindul a tóba, ő is feláll. Csónakba ül, megragadja az evezőt és a parttól 100 méterre, a mély vizet jelző bójákig meg se áll. Ott orral kifelé, a partnak fordítja a csónakot, onnan figyeli a fürdőzőket. Mióta Norbi hazajött, mintegy 3 ezer vízimentőt képezett ki. Most még pár napig épp Klauszmann Viktort helyettesíti Domonyban, a festői környezetben lévő a D-Beachen. Akinek szerencséje van, az pár napig ott találkozhat vele.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés