Az EFSA, azaz európai élelmiszer-biztonsági szervezet nemrég vizsgálatnak vetette alá az ízesítő aromákat és azok egészségre gyakorolt hatását. Megállapították, hogy a népszerű és sokféle élelmiszerben megtalálható mesterséges füstaromák használata egészségügyi kockázattal járhat.
Az Európai Unióban tehát betiltják többek között a chipseket, sajtokat, szószokat, leveseket, felvágottakat, kolbászokat és szalámikat ha azokat megvizsgálják, és kiderül, hogy mesterséges füstaromákat tartalmaznak.
Az e termékek előállításánál használt aromákat a hagyományos füstölés helyett alkalmazzák. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint a potenciális egészségkárosító hatás ezekre a füstaromákra vonatkozik és nem az azokat tartalmazó élelmiszerekre.
A tilalom minden uniós tagországra vonatkozik, azonban a gyártók többévnyi haladékot kaptak, így legkésőbb 2029. július 1-ig kell megváltoztatni a mesterséges füstaromával készített termékek összetételét.