ACNEWS

2024. September 19.   |   Vilhelmina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Ötven esztendős Egerszegi Krisztina

Fotó: Wikipédia, Urbán Tamás
Fotó: Wikipédia, Urbán Tamás
Egerszegi Krisztina ma ünnepli az 50. születésnapját. Az ötszörös olimpiai bajnok jeleleg az Úszó Nemzet Program nagykövete.
Hirdetés
Ad image

Egerszegi Krisztina 1974. augusztus 16-án született Budapesten, ma ünnepli kereken az 50. születésnapját. Gyerekként kezdett el uszodába járni a nővérével, majd 7 évesen már a Spartacus igazolt sportolója volt. Az első olimpiai aranyra se kellett sokáig várni. Az úszónő mindössze 14 éves volt, amikor 1988-ban Szöulban a magyar csapat legfiatalabb tagjaként 200 méter háton olimpiai bajnok lett. Nem mellékesen pedig 100 méteres háton ezüstérmet szerzett. Vitray Tamás legendás közvetítése pedig minden magyarnak örökre az emlékezetébe vésődött. Ekkor hangoztak el a legendás mondatok: Gyere Egérke, gyere, kicsi lány!

Egerszegi Krisztina szárnyalása pedig csak ekkor kezdőött. 1989-et három országos csúccsal kezdte el, majd az ifjúsági Európa-bajnokságról hét éremmel, köztük négy arannyal távozott. Ezután a bonni felnőtt Eb-n három ezüstérmet szerzett. Az 1991-es világbajnokságon házúszásban 100 és 200 méteren is győzött, amivel ő lett az első magyar nő, aki ebben a sportágban világbajnok lett. Egy évvel később, 1992-ben az athéni Eb-n 100 és 200 háton is világcsúccsal lett aranyérmes, de ez nem volt elég. 400 méter vegyesen sem tudta legyőzni őt senki. Olyannyira nem, hogy az itt felállított 2:06.62 perces világcsúcsát csak 2008-ban tudták megdönteni. Szintén 1992-ben Bareclonában 3 olimpiai aranyat szerzett a magyar csapatnak. Ezzel a barcelonai olimpia legtöbb aranyérmet szerzett női versenyzője lett.

Barcelona után az 1996-os atlantai nyári játékokon 400 méter vegyesen harmadik lett, azonban 200 háton fölényes győzelemmel állhatott a dobogó tetejére. Ezzel ő lett a második úszónő, akinek sikerült ugyanabban a számban egymás után három olimpián is aranyérmet szereznie. Ezt követően pedig, mindössze 22 évesen bejelentette a visszavonulását. Úszókarrierje során 23 olimpiai, világ. és Európa-bajnoki érmet szerzett. Ebből 16 arany és 5 olimpiai bajnoki cím volt, amivel mind a mai napig ő a legtöbb egyéni olimpiai aranyérmet nyert magyar sportoló.

Visszavonulása után tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottságnak és a Magyar Úszó Szövetség elnökségének, 1997 és 2002 között pedig a Magyar Televízió képernyőjén lehetett látni. 2022 óta ő az Úszó Nemzet Program nagykövete.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés