ACNEWS

2024. September 19.   |   Vilhelmina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Félelmetes felfedezés: zombisejtek élednek fel a halál után

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Valósággá válhat az élőholtak éjszakája. A tudósok felfedezték ugyanis a létezés harmadik állapotát, ami a halál és az élet között van.
Hirdetés
Ad image

Egy új tanulmányban megdöbbentő eredményre jutottak a tudósok. Azt vizsgálták, hogy egy élettelen test egyes sejtjei hogyan képesek tovább élni a halál után. Figyelemre méltó módon arra is találtak példát, hogy egyes „zombisejtek” nemcsak életben maradtak, de még átalakulásra is képesek voltak. Ezáltal olyan „szuperképességeket” fejlesztettek ki, amikre életükben nem voltak képesek.

Az áttörés akár a halált is újradefiniálhatja a kutatók szerint. Peter Noble professzor, a Washingtoni Egyetem munkatársa elmondta: „Az életet és a halált hagyományosan ellentétesnek tekintik. De az új, többsejtű életformák kialakulása egy halott szervezet sejtjeiből egy harmadik állapotot vezet be, amely túlmutat az élet és a halál hagyományos határain. Bizonyos sejtek – ha tápanyagot, oxigént, bioelektromosságot vagy biokémiai jeleket kapnak – képesek a halál után új funkciókkal rendelkező, többsejtű organizmusokká alakulni.”

Az pedig a kutatókat is meghökkentette, hogy a sejtek képesek továbbfejlődni annak ellenére, hogy halottnak minősülnek. A kísérlet során egy halott békaembrióból vettek bőrsejteket, amik a tudósok legnagyobb döbbenetére alkalmazkodtak a Petri-csészében lévő új körülményekhez. Spontán módon többsejtű organizmusokká, azaz xenobotokká fejlődtek. „Ezek az organizmusok olyan viselkedést mutattak, amely messze túlmutat eredeti biológiai szerepükön. A xenobotok a csillóikat – apró, szőrszerű struktúrákat – használják a környezetükben való navigálásra és mozgásra. Míg az élő békaembrióban a csillók jellemzően a nyálka mozgatására szolgálnak.” – idézte a professzort a DailyStar.

Az egyik lehetséges Frankenstein-stílusú magyarázat szerint elektromos áramkörök lehetnek felelősek azért, hogy az elhunyt sejtek újfent életre kelnek. Ha pedig mindez igaz, akkor a felfedezés elősegítheti a gyógyászatot is, hiszen jobb szerv- és gyógyszerkezeléseket lehet majd előállítani. Ezeket ugyanis Noble szerint személyre lehet majd szabni.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés