ACNEWS

2024. September 20.   |   Friderika napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Új Holdat kap a Föld szeptember végétől

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
A hónap végétől egy sziklatömb száguld majd a Föld körül, és hetekig fogja kísérni a bolygóngat.
Hirdetés
Ad image

A Földnek új kísérője lesz a következő hetekben: Egy aszteroida valószínűleg patkó alakú pályán kerüli majd meg a bolygót szeptember 29. és november 25. között – jelentették a kutatók.

Ezután továbbrepül az űrbe. Federica Spoto asztrofizikus azt mondta, hogy ez „nagyon király”.

Az asztro-rajongók azonban nem reménykedhetnek abban, hogy két jól érzékelhető holdat láthatnak az éjszakai égbolton: a „2024 PT5” túl kicsi ahhoz, hogy szabad szemmel is látható legyen.

A legtöbb aszteroida többé-kevésbé messze száguld el a Földtől; nagyon ritkán fordul elő, hogy egy be is lép bolygónk légkörébe, vagy akár krátert csinál. A „2024 PT5” aszteroidának más a sorsa: a Föld gravitációja elfogja, és mintegy nyolc hétig kíséri bolygónkat – számolnak be a kutatók az Amerikai Csillagászati Társaság „Research Notes” című folyóiratában.

A „2024 PT5”-öt augusztus elején észlelték földi távcsövekkel. A darabka mindössze körülbelül tíz méteres. „A „2024 PT5” felfedezése arra emlékeztet minket, hogy a Föld körül meglehetősen forgalmas autópálya van” – mondta Spoto, hozzátéve, hogy az aszteroida két hónapos Föld körüli keringését egy bizarr részlet koronázza meg: a szikladarab valószínűleg egy Holdba való becsapódásból kilökődött anyagdarab. Az ideiglenes minihold tehát a valódi Hold töredéke lehet – írja a Welt.

Valószínűleg az úgynevezett Arjuna aszteroidáról van szó, amelynek Föld-szerű pályája van a Nap körül. Pályája miatt nem valószínű, hogy mesterséges objektumról, például űrszemétről van szó.

Az elkövetkező hónapokban azok, akik nyersanyagok bányászatáról álmodoznak az űrben, különös vágyakozással nézhetnek fel az égre: „Minden alkalommal, amikor aszteroidabányászatról beszélnek, miniholdakról van szó” – mondta Spoto. Egy Föld körüli pályán keringő, fémben gazdag kőzetdarab tehát jó célpont lenne a kutatók számára.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés