Mielőtt pápa lett, Robert Prevost – akit ma XIV. Leó néven ismernek – rendszeres étkező volt a chiclayói katedrális előtt található El Trébol étteremben. Bár nem hagyott készpénzes borravalót, áldást és mosolyt osztogatott.
„Boldogok és szerencsések vagyunk, hogy kiszolgálhattuk jelenlegi pápánkat” – mondja Carlos López, az étterem egyik pincére a peru21-nek.
A pincér felidézi, hogy a mostani pápa mindig ugyanannál az asztalnál ült: a hármas számúnál, ahonnan közvetlen kilátás nyílt a székesegyházra. „Hetente kétszer-háromszor jött. Nagyon nyugodt, alázatos ember volt, aki békét árasztott, amikor beszélt. Jó étvágya volt, és szerette a helyi konyhát”.
Edward Montoya, az étterem vezetője meghatottan mondta, hogy a hagyományos frito chiclayano visszatérő kérés volt. A frito chiclayano egy hagyományos étel az észak-perui Lambayeque régióból, különösen Chiclayo városában népszerű.
Ez egy kiadós pörkölt, amely sült sertéshúsból készül, hagymával, fokhagymával, és csilivel. Jellegzetes vöröses színe és fűszeres aromája a chilipaprikának és a hosszú főzési folyamatnak köszönhető. Ezt az ételt általában mote-val (tojásos kukoricakása) és bizonyos esetekben fehér rizzsel kísérik.
Ha szeretné kipróbálni, milyen úgy ebédelni, mint egy pápa, a recept a következő:
Hozzávalók:
- 1,5 kiló sertés hasalja
- Só
- Bors
- Kömény
- ½ csésze vörös ecet
- 3 evőkanál őrölt fokhagyma
- ¾ csésze szárított csili
- 300 gramm sertészsír
- 1 csésze növényi olaj
Elkészítés (4 adag):
- A sertést vágjuk kockákra. Fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel, ecettel, fokhagymával és csilivel. Keverjük jól össze, és pácoljuk egy éjszakán át a hűtőszekrényben.
- Másnap a zsírt a növényi olajjal együtt egy serpenyőben olvasszuk. A sertéshúsdarabokat lassan, közepesen alacsony hőfokon süssük 30-40 percig.
- A sütési idő vége felé egy serpenyőbe öntsünk egy kis olajat, és a maradék páclével öntsük fel. Adjuk hozzá a megsütött sertéshúsdarabokat, és jól keverjük össze. Zöldséggel, burgonyával, répával, kukoricakásával vagy rizzsel együtt fogyaszthatjuk.