ACNEWS

Gyereknapi ínyenc falat, egy kis trükkel

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Nyakunkon a gyereknap. Ilyenkor a legtöbb szülő szeret kedvezni gyermekének, különböző programokkal, na meg finomságokkal.
Hirdetés
Ad image

A tej és búzadara párosából születő tejbegríz sokak számára a gyerekkor egyik legédesebb emléke. Kakaóval, fahéjjal vagy lekvárral megbolondítva ma is sokan fogyasztják.

Most viszont nem egy milliomodik tejbegríz receptet osztunk meg. Annál sokkal messzebre nyúlunk vissza. A tejbegríz eredetére, amit könnyen elkészíthetünk gyereknapi ajándék gyanánt.

Az édesség gyökerei egészen a 16. századig nyúlnak vissza. Az oszmán szultán, Szulejmán annyira szerette ennek korai változatát, a helvát, hogy külön konyhát építtetett a Topkapi Palotában kizárólag ennek készítésére.

A helva alapja egyszerű volt: liszt vagy kukoricadara, cukor, olaj és szezámpaszta. A darát először olajon pirították, majd tejjel főzték sűrű krémmé – épp fordítva, mint a mai tejbegrízt. A kész édességből kanállal gombócokat formáztak, így tálalták. Az étel hamar ünnepi státuszt kapott: születésnél, körülmetélésnél, és hadjárat előtt is helvát osztottak a város népének.

A helva nemcsak múltidéző, hanem ma is élő hagyomány. Törökországban a mai napig készítik esküvőkön, gyászszertartásokon vagy iskolakezdési ünnepségeken. A sűrű, meleg édesség a közösség összetartozását, az osztozást jelképezi – épp úgy, ahogy egy tányér tejbegríz egykor a gyerekszoba meghitt pillanatait.

Az igazi török helva recept:

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál vaj
  • 2 csésze búzadara
  • 1,5 csésze cukor (Aki nem szereti a túl sok cukrot, az csökkentheti 1-re).
  • 2 csésze víz

Elkészítés:

  • A vajat egy serpenyőben megolvasztom, ráöntöm a búzadarát, és közepes tűzhelyen, közepes lángon, állandóan kevergetve kb. 3 percig pirítom.
  • A 3 perc leteltével a hőfokot lejjebb veszem, és alacsony hőfokon még 3 percig pirítom.
  • Ennek az összesen 6 percnek a végén hozzáadom a cukrot, és 4 percig pirítom a cukorral. Mivel ilyenkor nagyon gyorsan sötétedik, gyorsan kell cselekedni, és nem szabad megégetni a búzadarát.
  • Az összesen 10 perces pirítás végén a hőfokot alacsonyról normálra állítom, és hozzáadom a vizet.
  • Amikor a víz felforr, visszaveszem a hőfokot alacsonyra és néhányszor megkeverem (kb. 1 percig tart), hagyom, hogy kicsit folyós és vizes legyen, lekapcsolom a tüzet és hagyom pihenni. Jó étvágyat.
Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!