ACNEWS

Örökre eltűnik a polcokról a brie és a camambert

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Eltűnhet a Brie és Camembert sajt? A nélkülözhetetlen penészgomba genetikai gyengesége miatt a finomságok jövője veszélyben van.
Hirdetés
Ad image

A francia sajtgyártás alapját jelentő Penicillium camemberti penészgomba veszélyben van. Ez a gombafaj adja a Brie és Camembert sajtok krémes állagát, jellegzetes illatát és fehér kérgét – nélküle ezek a sajtok nem lennének azok, amik. És már „kihalás” fenyegeti ezeket a sajtokat. Eltűnhetnek a bolti polcokról.

A gombafaj önálló szaporodásra már nem képes, mesterségesen klónozzák. Ez a genetikai egyformaság rendkívül sérülékennyé teszi a penészt: egy új betegség vagy környezeti változás akár teljesen ki is pusztíthatja.

Mivel jelenleg nincs ismert alternatívája a Penicillium camemberti-nek, a világ sajttermelése gyakorlatilag ettől az egyetlen gombafajtól függ. A szakemberek figyelmeztetnek: a klónozott törzsek gyengülése komoly élelmiszeripari problémákhoz vezethet.

Jeanne Ropars, a French National Center of Scientific Research kutatója szerint a probléma messze nem csak a sajtokról szól. A biológiai sokféleség elvesztése globális kihívás, amely minden élőlényre és minden ágazatra hatással lehet. A Brie és Camembert sorsa csupán a jéghegy csúcsa – írj az Agroinform.

A kutatók lázasan keresik a természetes vagy mesterséges pótlékot, de eddig nem találtak megfelelő helyettesítőt. A probléma túlmutat a sajtokon – a biológiai sokféleség hanyatlása az élelmiszerbiztonság egészét fenyegeti.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!