ACNEWS

2024. September 22.   |   Móric napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Lukasenka: „Ha Oroszország szétesik, mindenki meghal”

Aleksandr Lukosenko Fotó: Youtube
Aleksandr Lukosenko Fotó: Youtube
A fehérorosz fővárosban, Minszkben Alekszandr Lukasenko újabb részleteket árult el az oroszországi puccskísérletről.
Hirdetés
Ad image

„Ha Oroszország összeomlik, mi a romok alatt maradunk, mindannyian meghalunk” – jelentette ki Lukasenko kedden Minszkben egy magas rangú katonatisztek számára rendezett díjátadó ünnepségen.

„Az oroszországi események idején minden parancsot kiadtam, hogy a hadsereget teljes harckészültségbe helyezzük. Erről senki sem tudott, még azok a taknyos Telegram-csatornák sem. A délután folyamán aztán a hadsereget, a fegyveres erőket, beleértve a rendőrséget és a különleges egységeket is, teljes harckészültségbe helyezték” – idézte őt a krone.at.

Lukasenko a nyugatot is hibáztatta a helyzet eszkalálódásáért: „Az új globális konfliktus veszélye soha nem volt még ilyen közel. A térségben, többek között Fehéroroszország határainak közelében a NATO terjeszkedésének új hulláma és a szövetség tagjainak példátlan kapacitásának növekedése tapasztalható.

A fehérorosz vezető hangsúlyozni akarta, hogy a prigozsini felkelésben nem voltak hősök. „Azt mondtam: semmiképpen se csináljanak belőlem hőst. Sem belőlem, sem Putyinból, sem Prigozsinból. Nem cselekedtünk időben, és azt hittük, hogy minden rendben lesz. De nem így történt.”

A Prigozsin zsoldosfőnök által vezetett felkelés miatt nyugaton azt sugallták, hogy Putyin hatalma megingott 16 hónappal az ukrajnai invázió után. Prigozsin azonban a felkelés befejezése után egy hangüzenetben kijelentette, hogy nem állt szándékában puccsot végrehajtani. Tiltakozni akart. Az orosz hadsereget vádolta a csapatai elleni támadással, amelyben állítólag több harcos meghalt.

Prigozsin nemrégiben ellenállt annak a parancsnak, hogy csapatait a védelmi minisztérium parancsnoksága alá rendelje. Az elmúlt hónapokban Prigozsin hangos hatalmi harcba keveredett Szergej Sojgu védelmi miniszterrel és Valerij Geraszimov vezérkari főnökkel. A háború vezetésében elkövetett hibákkal vádolja őket.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés