ACNEWS

A világ leggyorsabb repülőgépét építi a NASA

Egy nap így kellene kinéznie a gépnek. Fotó: NASA
Egy nap így kellene kinéznie a gépnek. Fotó: NASA
Egy új repülőgép rekordidő alatt lesz képes New Yorkból Londonba repülni. Legalábbis a NASA ezt szeretné. A hanggal viszont vannak gondok.
Hirdetés
Ad image

New Yorkból Londonba 90 perc alatt? Ez hamarosan valósággá válik, ugyanis az űrkutatási hivatal, a NASA, egy új szuperszonikus utasszállító repülőgépen dolgozik, amely maximum 4 Mach sebességgel fog repülni. Ez körülbelül 5000 km/h-nak felel meg.

Ezzel a repülőgép lényegesen gyorsabb lenne, mint a Concorde. Utóbbi körülbelül 2100 km/h sebességet ért el. Ma az utasszállító repülőgépek 1000 km/h-nál kisebb sebességgel repülnek, és a New York és London közötti menetidő körülbelül nyolc óra.

A hangsebesség átlépésekor fellépő hangrobbanás miatt azonban a szuperszonikus repüléseket sok országban betiltották. Az USA-ban is csak katonai célokra engedélyezettek ezek a repülések – írja a blick.ch.

A NASA azt állítja, hogy dolgozik azon, hogy halkabbak legyenek ezek a gépek, de még nem találtak rá megoldást. Az óceán felett a szuperszonikus repülések nem jelentenek problémát. Már 50 olyan útvonalat találtak, ahol a repülőgépet használni lehetne. Az még viszont tisztázatlan, hogy a repülőgép mikor szállhat fel először. A kutatók arra számítanak, hogy ez még több évet is igénybe vehet.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés