Tény: a korona egy gyorsan terjedő vírus. Ezért a vírusellenes szerek különösen fontosak a fertőzés első napjaiban. A Hohenheimi és a Tübingeni Egyetem kutatói most felfedeztek egy ilyen szert.
A tudósok a komló növényt elemezték, amelyből sört is készítenek. A német törvény szerint a sörgyártáshoz csak komlót, malátát, vizet és élesztőt szabad felhasználni.
A komló összetevői, a xanthohumol és származéka, a 6-prenylnaringenin különösen hatékonynak bizonyultak. Kiderült, hogy hatóanyagok kimutatható gyógyító és fertőtlenítő hatással rendelkeznek a koronavírusokkal szemben. Gátolják a szaporodást az emberi sejtekben. Emellett az összetevők a SARS-CoV-2 immunrendszerre gyakorolt hatásait is ellensúlyozzák.
A kutatók azonban azt tanácsolják, hogy a vírusos betegségeket ne egyszerűen sörrel kezeljük. Az összetevők koncentrációja nem elég magas, és a sörben lévő alkohol meglehetősen káros – írja a Bild.
Az ilyen új, komló összetevőin alapuló hatóanyagok a jövőben bővíthetik a vírusellenes szerek arzenálját. Így jobban fel tudnánk készülni a mutálódott vírusváltozatokra vagy az esetleges jövőbeli világjárványokra.