A lisztbogarak elvileg már engedélyezettek élelmiszerként; az új engedély az UV-kezelésre vonatkozik. Ez a lépés növeli a por D-vitamin-tartalmát. Ha rovarokat használnak az élelmiszerekben, a gyártóknak először ehhez engedélyt kell kérniük és fel kell tüntetni a csomagoláson.
„Az EU-ban az emberek megválaszthatják, hogy mit esznek, és senki sem kényszeríti őket arra, hogy rovarokat vagy férgeket egyenek” – mondta az EU Bizottsága. Az élelmiszerek e formájára vonatkozóan egyértelmű szabályok és információk állnak rendelkezésre. Mielőtt forgalomba kerülnének, nagyon szigorú tudományos értékelésen kell átesniük – írja a krone.at.
Felhasználható kenyérben, péksüteményekben, süteményekben, tésztákban, burgonyatermékekben, sajtokban, gyümölcs- és zöldségkompótokban. Az engedély kezdetben öt évig érvényes, és kizárólag a francia Nutri’Earth vállalatot illeti meg, amely még 2019-ben nyújtotta be a kérelmet.
A fogyasztók eddig meglehetősen szkeptikusak maradtak a rovarokkal mint élelmiszerrel kapcsolatban. A Heristo AG élelmiszer- és állateledel-gyártó cég megbízásából készült reprezentatív online felmérés szerint különösen az idősebb válaszadóknak vannak komoly fenntartásaik.
A rovarokat táplálónak és fehérjében gazdagnak tartják, és sok országban a mindennapi konyha részét képezik. Hozzájárulhatnak a fenntartható táplálkozáshoz is, mivel viszonylag erőforrás-hatékony módon lehet őket tenyészteni. Az allergiások számára azonban kockázatot jelenthetnek.
A lisztbogarak mellett más rovarokat is engedélyeztek élelmiszerként az EU-ban. Ide tartoznak a házi tücskök, a gabonabogár lárvái és a vándorsáska.