ACNEWS

Át ne aludja: káprázatos csillaghullás lesz vasárnap

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Az Éta Aquaridák csillaghullása lesz vasárnap hajnalban. Hasonló jelenséget legközelebb 2026-ban láthatunk!
Hirdetés
Ad image

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban. Az idei évre a raj egy kisebb kitörését jósolják, amelyhez hasonló valószínűleg nem lesz 2046-ig – tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló csütörtökön az MTI-t. Az Éta Aquaridák csillaghullás idején megfigyelhető meteorok a sebességük miatt különlegesek. Igen nagy, hozzávetőlegesen 66 km/s sebességgel érkeznek, majd hirtelen fékeződnek le a Föld légkörébe érve.

Idén a raj vasárnap hajnalban éri el maximumát. Az átlagos, óránként 25 meteor helyett most akár óránként 60 hullócsillagban is gyönyörködhetünk. A tájékoztatás szerint az észlelést megkönnyíti, hogy újhold lesz és a holdsarló még a 6 százalékot sem éri el. Így a leggazdagabb hullás hajnali 3 és 4 óra között, körülbelül fél három után várható. Azért, hogy teljesen kiélvezhessük a jelenséget, érdemes kelet felé nézni az égbolton, valamint keresni egy sötét, vidéki észlelőhelyet. De ha vasárnap rossz idő lenne, vagy csak elszalasztanánk sem kell szomorkodnunk. Az Éta Aquaridák maximuma elnyújtott, így előtte és utána egy-két nappal is láthatjuk a hullócsillagzáport a hajnali órákban.

A jelenség az év legintenzívebb meteorzápora lesz a csillagászok szerint, amely minden évben május elején éri el a csúcspontját. A csillaghullás szülőobjektuma a Halley-üstökös, ami átlagosan 76 évente kerüli meg a Napot. A legkorábbi történelmi feljegyzése Kr.e. 467-ből származik. Legutóbb 1986-ban járt földközelben, legközelebb pedig 2061-ben tér vissza.

Idén ez egyébként már a második rendkívüli égi jelenség. Pár héttel ezelőtt teljes napfogyatkozás volt látható Amerika felett, bár ez sokakban inkább rettegést keltett. Konteóhívők tömegei várták ugyanis a világvégét, ami szerintük a napfogyatkozással érkezik meg a földünkre. Az apokalipszis persze újfent elkerült minket, így vasárnap tudunk gyönyörködni a csillaghullásban. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés