ACNEWS

Az évtized árvize tombol az Őrségben, és csak most jön a java

Illusztráció / Fotó: ATV
Illusztráció / Fotó: ATV
Körmend környékén több településen is vannak olyan járhatatlan utcák, ahol csak csónakkal lehet közlekedni.
Hirdetés
Ad image

,,Ebben a térségben 15 ház van, ahol laknak. A 15 házból 7 házból kellett kitelepíteni az embereket. Úgy döntöttem, hogy ez a biztonságos. Egy ideig húztam, halasztottam, hogy mi legyen, de az emberélet a legfontosabb. A hét házból 13 főt menekítettünk ki” – mutatta Csákánydoroszló polgármestere az ATV Híradónak. Mint mondta, először 30 köbméter homokot, majd újabb 15-öt zsákoltak be. Végül úgy döntött, hogy nincs értelme homokzsákokkal védekezni, mert a vízszint ugyan kicsit csökkent, de azután megállt az apadás. 

Elhúzódó védekezésre készülnek a nyugati folyók áradása miatt a környéken élő településeken is. A Rába Szentgotthárdnál már tetőzött, de Körmend közelében több településen vannak olyan utcák, ahol csak csónakkal lehet közlekedni. Több embert kitelepítettek, de sokan inkább maradtak, annak ellenére, hogy a házukat körbevette a víz – írta az atv.hu.

A helyiek szerint 14 éve nem volt ekkora a víz a Rábában, és attól tartanak, hogy még nincs vége, a java csak most jön. ,,Egy elhúzódó védekezésre kell felkészülnünk, hiszen ma is az látszik, hogy hosszabb ideig tart majd ez az árhullám. Ugye 2009-ben volt egy nagyon komoly árvíz itt Körmenden, ahol gyorsabban levonult akkor, az akkori időszakban a víz” – szögezte le Bebes István, Körmend polgármestere.

A Dráva tetőzését itt vasárnapra várják, de már javában készülnek a folyó alsó szakaszán is az árhullámra. Somogy és Baranya határán Szentborbáson is tartanak az árvíztől. Az osztrák vízgyűjtő területeken és a határmenti magyar területeken is folyamatosan esik az eső, ezért rekord vízszintre számítanak a következő napokban is.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés