ACNEWS

Belebukott az amerikai titkosszolgálat feje a Trump-merényletbe

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Kimberly Cheatle, az amerikai titkosszolgálat igazgatója lemondott, miután a törvényhozók széles körben lemondásra szólították fel a Donald Trump volt elnök ellen elkövetett merényletet követően - közölte három forrás az NBC News-nak.
Hirdetés
Ad image

A merényletről szóló szerdai szenátusi tájékoztató után két, az eljárást ismerő forrás azt mondta, hogy a Secret Service ügynökei 10 perccel azelőtt vették észre Crooksot a háztetőn, hogy Trump a színpadra lépett, és 20 perc telt el addig, mielőtt tüzet nyitott. 

Cheatle lemondólevelében, amelyet egy magas rangú tisztviselőtől kapott meg, a következőket írta. „Az elmúlt héten intenzív volt az ellenőrzés, és ez továbbra is így lesz, mivel a műveleti tempónk fokozódik”. Hozzátette, hogy „teljes felelősséget vállal a biztonsági mulasztásért. „A közelmúlt eseményeinek fényében nehéz szívvel hoztam meg azt a nehéz döntést, hogy lemondok igazgatói tisztségemről” – írta Cheatle, aki 2022 szeptembere óta vezette az ügynökséget.

Egyelőre nem világos, mikor lesz az utolsó napja.

Joe Biden elnök közleményben köszönte meg Cheatle szolgálatát, és közölte, hogy „hamarosan” kinevezi utódját a titkosszolgálat élére. A Trump elleni merényletkísérlet után Biden független vizsgálatot rendelt el a történtek értékelésére. És kedden azt mondta, hogy alig várja, hogy elolvassa annak következtetéseit.

„Mindannyian tudjuk, hogy ami azon a napon történt, soha többé nem történhet meg” – mondta Biden.

A lemondásáról szóló hírekre reagálva Trump az Igazság közösségi oldalon megszólalt. „A Biden/Harris-kormányzat nem védett meg megfelelően, és kénytelen voltam golyót kapni a demokráciáért. NAGY MEGTISZTELTETÉS VOLT SZÁMOMRA EZT MEGTENNI!”

James Comer, a Képviselőház Felügyeleti Bizottságának elnöke keddi nyilatkozatában azt mondta, hogy Cheatle „nem keltett bizalmat”. Mármint hétfőn, amikor a mindkét pártból származó dühös törvényhozók kérdéseivel szembesült, akik elkeseredtek azon, hogy a titkosszolgálat nem védte meg Trumpot.

„Nem fogok belemenni az aznapi konkrétumokba” – vallotta Cheatle egy folyamatban lévő vizsgálatra hivatkozva. „Volt egy terv az őrzés biztosítására, és még mindig vizsgáljuk a felelősséget”.

Mind a demokrata, mind a republikánus bizottsági tagok szerint le kellett mondania „inkompetenciája” és „béna kifogásai” miatt. „Maga ma tele van szarral!” mondta Nancy Mace képviselő, és azt mondta, hogy Cheatle kitért a kérdések elől, és „teljesen tisztességtelen” volt a bizottsággal való együttműködését illetően.

Válaszai nem elégítették ki a képviselőház felügyeleti bizottságának vezetőit, amely hétfőn tartotta a meghallgatást, és beidézte őt.

„Ma nem adott válaszokat a megdöbbentő operatív kudarccal kapcsolatos alapvető kérdésekre, és nem biztosította az amerikai népet arról, hogy a Secret Service levonta a tanulságokat, és megkezdte a rendszerszintű baklövések és hibák kijavítását” – írta Comer és Jamie Raskin rangidős képviselő közös levelében Cheatle-nek órákkal a meghallgatás után.

Keddi lemondása előtt több republikánus törvényhozó közölte, hogy vádemelési indítványt tervez benyújtani Cheatle ellen.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés