ACNEWS

Beperlik az izraeli hadsereget a zenei fesztivál túlélői

Pixabay
Pixabay
40 ember haragja: a fesztivál-mészárlás túlélői beperelték az izraeli hadsereget és a titkosszolgálatokat
Hirdetés
Ad image

A palesztin Hamász mozgalom október 7-i támadásának negyven túlélője pert indított az izraeli hadsereg, a rendőrség és a Sín Bét titkosszolgálat ellen, amiért nem sikerült megakadályozni a mészárlást az izraeli határvidéken tartott zenei fesztiválon.

A kereset egyebek mellett azt állítja, hogy több izraeli tiszt előre felhívta a figyelmet rá, hogy ilyen tömegrendezvényt nem szabadna tartani a Gázai övezethez közeli területen. A Haaretz napilap és a The Times of Israel (ToI) beszámolója szerint a panaszosok 200 millió sékel (mintegy 1,2 milliárd korona) kártérítést is követelnek.

„A Hamász 364 fesztiválozót meggyilkolt és 40 másikat elrabolt Gázában, néhányukat szabadon engedték, néhányukat eltűntként tartják nyilván. Sokan fizikai és lelki sérüléseket szenvedtek” – áll a perben, amelyet hétfőn nyújtottak be a tel-avivi kerületi bíróságon. A fesztiválon mintegy 3500 ember vett részt. Sokan úgy maradtak életben, hogy más fiatalok holttestei alá bújtak. Több órába telt, mire a segítség megérkezett. Ezzel egy időben palesztin fegyveresek több kibucot is lerohantak a környéken, és más civileket gyilkoltak meg. Az október 7-i támadásnak összesen 1200 áldozata volt.

A ToI szerint mindössze 27 rendőr felügyelte a többnapos fesztivál biztonságát, többségük nem viselt olyan fegyvert, amit a Gázai övezet határához közeli rendezvényeknél megkövetelnek. A per szerint a regionális hadosztály több izraeli katonatisztje is előre figyelmeztetett arra, hogy ne engedélyezzék a rendezvényt a Hamász által ellenőrzött palesztin területtel közös határ közelében. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a fesztivált a zsidó ünnep idején tartották, ami miatt sok katona épp hazafelé tartott ünnepelni.

A túlélők 55,5 millió dollár (20 milliárd forintnyi) kártérítést követelnek.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés