ACNEWS

2024. September 20.   |   Friderika napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Joe Biden: Putyin nem élheti túl Ukrajnát

Fotó: Youtube
Fotó: Youtube
Az amerikai elnök olyan nagy hatótávolságú rakétákat küldene Ukrajnának, amik elérhetik Oroszországot, és az egész Krím-félszigetet.
Hirdetés
Ad image

Joe Biden azt fontolgatja, hogy nagyobb hatótávolságú rakétákat biztosít Ukrajnának az Oroszországgal vívott háborúban, miután tiltott kazettás bombákat küldött segítségként.

Az amerikai kormány eddig óvakodott attól, hogy Kijevnek küldje a hadserege taktikai rakétarendszerét (ATACMS), mert annak hatótávolsága 320 kilométer. Vagyis Ukrajnából Oroszországra és a Krímre lehetne csapást vele mérni. Egyes amerikai politikusok azt állítják, hogy bár fel akarják fegyverezni Ukrajnát az orosz agresszió elleni védekezéshez szükséges fegyverekkel, nem akarják ellátni az országot olyan eszközökkel, amelyekkel saját ellentámadást indíthatna.

Miután szerdán a litvániai Vilniusban, a 2023-as NATO-csúcstalálkozón Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt, Biden az újságíróknak elmondta, hogy fontolóra veszi a nagyobb hatótávolságú rakéták biztosításának engedélyezését. Zelenszkij tájékoztatta az amerikai elnököt az országa folyamatos ellentámadásáról.

Eközben az Egyesült Államokban a törvényhozók és politikusok még mindig fel vannak háborodva Biden azon lépése miatt, hogy kazettás lőszert adott Ukrajnának. A vitatott fegyvert 100 ország – köztük Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság is – tiltja – írja a DailyMail.

Az elnök egy beszédében Kijev védelmében azt mondta, hogy Putyin tudja elfoglalni erőszakkal szomszédja területét.

„Oroszország már holnap véget vethetne ennek a háborúnak, ha kivonná erőit Ukrajnából és abbahagyná a nők és gyermekek elleni embertelen támadásait. Sajnos Oroszország eddig nem mutatott érdeklődést a diplomáciai kimenetel iránt. Putyin még mindig tévesen hiszi, hogy túlélheti Ukrajnát. Nem tudja elhinni, hogy ez az ő földjük. Az ő országuk és az ő jövőjük, és Putyin még ennyi idő után is kételkedik a kitartásunkban. Még mindig rosszul fogad. Amikor az orosz bombák zuhanni kezdtek, nem haboztunk cselekedni. Összehívtuk a világot, hogy támogassa Ukrajna bátor népét, amely megvédi szabadságát és szuverenitását” – mondta Biden.

„Amikor Putyin a föld és a hatalom iránti vágya elszabadította brutális háborúját Ukrajna ellen, fogadkozott, hogy a NATO szét fog esni. Azt hitte, hogy a NATO szét fog szakadni és hogy egységünk az első próbatételnél szét fog törni. Azt hitte, hogy a demokratikus vezetők gyengék lesznek. De rosszul gondolta.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés