ACNEWS

Duplájára nőtt a kapcsolati erőszak áldozatainak száma

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Ez azonban még csak a jéghegy csúcsa.
Hirdetés
Ad image

A rendőrség adatai szerint 2019 óta a kapcsolati erőszak bűncselekmények áldozatainak száma a duplájára nőtt. Az Átlátszó információi szerint a szexuális bűncselekmények száma is nőtt 2019 és 2022 között, jó hír azonban, hogy 2023-ra újra csökkenni kezdett. A kapcsolati, szexuális erőszak és szexuális kényszerítés bűncselekmények sértettjei túlnyomó többsége nő volt, míg az elkövetők jellemzően férfiak.

Tavaly kapcsolati erőszakkal összefüggésben 783 sértettet és 640 elkövetőt regisztráltak, míg szexuális erőszaknál ugyanez az arány 369 és 362. Mindezek mellett 73 szexuális kényszerítéssel összefüggő sértettet vett nyilvántartásba a rendőrség. Ebben az esetben az elkövetők száma 60. Ezt az eltérést azt magyarázhatja, hogy egyes elkövetők egy éven belül többször, több személy ellen is bűncselekményt követtek el. Akár a házastársuk és a gyermekük ellen is párhuzamosan.

2019 óta kapcsolati erőszak bűncselekmény sértettjeként 3354 főt regisztráltak, azonban a NANE tavalyi adatai szerint ez a szám korántsem valid. A szervezet és a Patent Egyesület számításai szerint 2023 elején 226 ezer nő élt olyan kapcsolatban Magyarországon, amelyben fizikailag és/vagy szexuálisan bántalmazták őt. Ráadásul a nőkkel szemben elkövetett szexuális erőszaknál az esetek 2,4 ezreléke jelent meg a magyar rendőrségi nyilvántartásban. Vagyis óriási a látencia, a bűncselekmények jelentős része sosem került a rendőrség látókörébe.

Tavaly 7654, hozzátartozó sérelmére elkövetett bűncselekményt vettek nyilvántartásba, ebből minden hetedik minősült kapcsolati erőszaknak. Sokkoló azonban látni, hogy az elmúlt öt évben a az indított büntetőeljárások mindössze harmada (29 százaléka) végződött vádemeléssel. Az ügyek 52 százalékában nyomozás sem indult.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés