ACNEWS

Eddig senki sem tudta, mi tartja életben a vírusokat

Egy friss kutatás kimutatta, hogy az influenzavírusok tovább maradnak fertőzőek, ha bizonyos baktériumok is vannak mellettük. Ez lehet az oka, hogy emberről emberre terjednek.
Hirdetés
Ad image

Több, a tüdőnkben lévő baktérium is védelmet nyújt az influenzavírusok ellen. Igen ám, de egy lausanne-i kutatócsoport most egy kísérletben kimutatta, hogy az influenzavírusokat tartalmazó cseppek tovább maradnak fertőzőek, ha a légútjainkban lévő bizonyos baktériumokkal érintkeznek. Ez lehet a magyarázata annak, hogy a vírusok miért terjednek olyan könnyen emberről emberre. Egyszóval, hogy miért alakulhatnak ki influenzajárványok világszerte évről évre.

Az új eredményekről a Krone számolt be a Journal of Virology cikke alapján. A Lausannei Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (EPFL) kutatói ahhoz hasonló cseppeket hoztak létre, amik köhögéskor távoznak belőlünk. Ezek egy része csak influenzavírusokat tartalmazott, míg másik részükben olyan baktériumok is voltak, mint a streptococcus vagy a staphylococcus. Ezeket a mintákat Petri-csészékbe helyezték, majd szobahőmérsékleten hagyták megszáradni. Fél óra elteltével az influenzavírus, ami mellett nem volt baktérium, elpusztult. Azonban a baktériumokat tartalmazó mintákban megszázszorozódott a vírusszám. Így több órán keresztül is életben tudott maradni. Másodszorra ugyanezt vizsgálták, csak úgynevezett levegő cseppekkel. Az eredmények pedig hasonlóak lettek.

A mikroszkópos vizsgálatok során megállapították, hogy a baktériumokat tartalmazó vírusok sokkal laposabbak. Ez lehet az oka annak, hogy tovább életben maradnak a vírusok. A gond a kutatócsoport szerint az, hogy a korábbi vizsgálatok ezt nem vették figyelembe, amikor a vírus zárt helyiségében való terjedését figyelték meg. „Ez azt jelenti, hogy valószínűleg alábecsülték a fertőzés kockázatát.” – mondta Shannon David, a kutatás vezető szerzője.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés